От днес камерите на КАТ се връщат на пътя

Те са 148 на брой и ще са разположени на рискови участъци

От днес камерите на КАТ се връщат на пътя
3851 ~ 2 мин. четене
От днес всички камери на КАТ на пътя влизат в действие. Досега действието им бе спряно с решение на Върховния административен съд (ВАС).

Във вторник в "Държавен вестник" бе публикувана наредбата за функциониране на устройствата, чиято липса бе последната пречка пред Пътната полиция отново да ги използва. Преди това беше променен и Законът за движението по пътищата. Наредбата влиза в сила три дни след обнародването й, тоест в петък. Така от днес камерите са на пътя.

Очаква се камерите да са 148 и да са разположени по рискови участъци из цялата страна.

Въпросните участъци трябва да са обозначени с новия знак за видеоконтрол - Е24. Под него ще се поставя допълнителна табела за дължината на наблюдавания участък, ако има камери на няколко места или ако се снима от движещи се автомобили. Наредбата оставя възможността и за преносим пътен знак, т.е. КАТ си запазва правото да променя участъците, за да не ги научат наизуст шофьорите. В тези случаи местоположението на знака трябва да бъде заснето на снимка. Не е ясно обаче дали тези знаци вече са поставени, тъй като монтирането им е задължение на пътната агенция.

Камерата ще снима след знака и след такъв, който ограничава скоростта. МВР се задължава да обявява тези участъци всеки ден на сайта си, както и чрез медиите. Позволява се и снимането от движещ се автомобил или мотоциклет. В тези случаи обаче уредът трябва да отчита и скоростта на служебната кола. За да няма злоупотреби, ще се правят подробни протоколи.

Ако бъде установено нарушение, докато автомобилът на КАТ се движи, шофьорът ще бъде спиран на място и ще се съставя акт. Наредбата забранява писането на фишове.

Подкрепи Economic.bg