От днес Steam не поддържа Windows XP и Vista

Вече не е възможно стартирането дори на игрите, купени през програмата

От днес Steam не поддържа Windows XP и Vista
2492 ~ 2 мин. четене
Потребителите на Steam, които използват Windows XP или Vista, от днес вече не могат да стартират онлайн магазина за игри, нито пък да стартират която и да било от закупените от тях игри. От днес компанията зад Steam – Valve Software – вече не поддържа тези операционни системи.

Windows XP и Vista не получават ъпдейти от своя разработчик – Microsoft – съответно от 2014 и 2017 г. Така, въпреки че все още има начини да се инсталират някои обновления по сигурността на тези две системи, много на брой големи интернет и софтуерни компании вече се отказаха да поддържат продуктите си за XP и Vista.

От Valve обясняват, че Steam повече изобщо няма да се стартира на тези две стари операционни системи на Microsoft, нито игрите, купени през приложението. От компанията призовават клиентите си, които да надградят операционната си система до някоя от по-актуалните версии – Windows 7, 8.1 или 10.

Обяснението за прекратената работа на Steam за Windows XP и Vista е, че онлайн магазинът е използвал технологията на браузъра Google Chrome, който от своя страна също не поддържа тези две операционни системи.

Според Valve малко потребители ще бъдат засегнати от спирането на Steam за Windows XP и Vista. Статистиката на компанията показва, че 0.11% от всичките ѝ потребители използват 32-битова версия на Windows XP. Windows Vista пък изобщо не фигурира в данните, което означава, че нейният дял би трябвало да е под този на най-малко използваната версия на Windows – 8.1, чийто дял е 0.06%.

На геймърите остават два избора – или да надградят своя Windows XP или Vista до версия 7, 8.1 или 10, или да преминат към Mac OS или Linux. Предимството на Linux пред останалите възможности е, че за него не е нужно плащане на лицензионна такса за използване. През последните месеци Valve значително подобри стартирането на игри, програмирани за Windows, под Linux, а освен това компанията продължава да работи усилено в тази насока.
Подкрепи Economic.bg