„Ислямска държава” потвърди смъртта на лидера си

Екстремистите добавиха, че в най-скоро време ще обявят името на „новия халиф”

„Ислямска държава” потвърди смъртта на лидера си

Екстремистите от терористичната групировка „Ислямска държава” обявиха, че техният лидер Абу Бакр ал Багдади е мъртъв. Това съобщава местен източник за телевизионния канал „Ас Сумария”, предава агенция ТАСС.

По думите на източника на арабската телевизия, който е от иракската провинция Найнав, терористите са направили кратко изявление, в което съобщават за смъртта на Багдади, както и че в най-скоро време ще обявят името на „новия халиф”.

По-рано ирански медии разпространиха снимки, потвърждаващи ликвидирането на лидера на „Ислямска държава”. В средата на юни от Министерство на отбраната на Русия съобщиха, че в края на месец май в Сирия след въздушен удар са убили Багдади. Тъй като преди това на няколко пъти имаше такива предположения и те се оказваха погрешни, Москва започна проверка по случая.

На 2 юли имам, който по време на молитва спомена за предполагаемата гибел за лидера на „Ислямска държава” беше наказан от терористите с 50 удара с камшик, след което беше убит.

Агенция Reuters добави, че американското Министерство на отбраната няма информация, която да подкрепя докладите за смъртта на Багдади. От базираната в Обединеното кралство Сирийска обсерватория за правата на човека пък коментираха, че потвърждават информацията.

Коментари: 0