11 от най-красивите небостъргачи на света

Всяка от тези сгради разказва история за иновации и амбиции

11 от най-красивите небостъргачи на света

Снимка: Pixabay

В много отношения надпреварата към небето, необходимостта от изграждане на по-високи сгради и здания, е стара колкото света. И все пак през миналия век започна значителен скок в общата височина на най-високите ни небостъргачи (по дефиниция, небостъргач е сграда, която надвишава 330 фута, или 100 метра).

Не всички небостъргачи обаче са еднакво красиви. Дизайнерите непрекъснато се опитват да проектират модерни небостъргачи – по-високи и по-впечатляващи.

От движението в стил Ар Деко в началото на 20-и век до по-модерния, неофутуристичен стил днес -  всяка сграда олицетворява еволюцията на градската архитектура. В крайна сметка силуета на всеки град разказва отлична история за иновации и амбиции и тези 11 зашеметяващи сгради не са изключение.

Те са едни от най-популярните забележителности в градовете, където се намират и са се превърнали в техни емблеми.

Хотел Marina Bay Sands (Сингапур)


Хотел Marina Bay Sands е една от най-разпознаваемите сгради в Сингапур, ако не и в света. Проектирана от Моше Сафди, сградата с три колони е свързана на покрива с най-големия инфинити басейн в света.

Tokyo Skytree (Токио, Япония)


Проектирана от Nikken Sekkei, неофутуристичната излъчвателна кула влезе в силуета на града през 2012 г. Стилиран като японска пагода, Tokyo Skytree привлича туристи към зрелищната си наблюдателна площадка. Решетката „Бяло небе”, която покрива външността, е перфектна основа за нощното светлинно шоу на кулата.

Turning Torso (Малмьо, Швеция)


Неофутуристичният жилищен небостъргач Turning Torso се издига много по-високо от околните сгради в района. Всеки етаж е с неправилна форма на петоъгълник, която се измества. Най-високият етаж е усукан на 90 градуса от нивото на земята. Проектирана от Сантяго Калатрава, вдъхновението за уникалната форма на сградата идва от скулптурата на усукан човешки торс – откъдето и нейното име (от испански – въртящо се тяло).

Тайпе 101 (Тайпе, Тайван)


Дизайнът на Тайпе 101 се корени в традиционната китайска архитектура. Завършен през 2010 г. и проектиран от Чу-Юан лий и C.P. Уанг, стате и един етажа на небостъргача символизират времето, започващо от новото десетилетие и новата година.

Canton Tower (Гуанджоу, Китай)


Проектиран от Марк Хемел и Барбара Куйт, както и от екипа на Arup, Canton Tower (Кулата Кантон) се гордее с най-високото в света стълбище на открито, по което гостите могат физически да се изкачат на кулата. Структурата се изкачва по решетката - като отвън се извива нагоре, придавайки на кулата един вид „тънка талия“.

Кулите-близнаци Петронас (Куала Лумпур, Малайзия)


Двете кули се извисяват на 88 етажа и са свързани подобно на осмица, а теми, свързани с цифрата 8 са използвани в цялата сграда, тъй като осмицата е символ за щастие. Двете кули, които са проектирани от покойния Сесар Пели, свързани с висящ мост, са основани на ислямската архитектура. Поради меката основа, върху която са изградени кулите, основите достигат до 374 фута дълбочина, за да поддържат конструкциите.

Космическата игла (Сиатъл, Вашингтон)


Най-високата и разпознаваема сграда в Сиатъл е издигната в резултат на две идеи, замислени за световния панаир в града през 1962 година. Една концепция е вдъхновена от завързан балон, а друга - от летяща чиния. Заедно тези две идеи, представени от Едуард Е. Карлсън и Джон Греъм-младши, са комбинирани, за да създадат забележителността на щата Вашингтон.

CN Tower (Торонто, Онтарио)


В допълнение към разпознаваемия й дизайн на игла, CN Tower е в списъка на много запалени пътешественици. Проектирана от австралийския архитект Джон Андрюс, кулата е завършена през 1976 г. и държи рекорда за най-висока сграда в света до 2007 г.

Бурж Ал Араб Джумейра (Дубай, Обединени арабски емирства)


Разположен на малък изкуствен остров, луксозният хотел с форма на корабно платно изглежда така, сякаш влиза в пристанище на плажа Джумейра. Сградата, позната на почти всеки човек по света, е проектирана от британския архитект Том Райт.

Бурдж Халифа (Дубай, Обединени арабски емирства)


Извисяваща се до височина 2722 фута, Бурдж Халифа в момента е най-високата сграда в света. Проектирана е от Skidmore, Owings & Merrill, а архитектите са черпили вдъхновение от ислямската архитектура, по-специално от Голямата джамия от Самара.

Емпайър Стейт Билдинг (Ню Йорк, САЩ)


Емпайър Стейт Билдинг е една от най-разпознаваемите сгради не само в Ню Йорк, но въобще в САЩ, а и в света. Проектиран от Shreve, Lamb & Harmon, дизайнът на небостъргача е променен 15 пъти, докато не се гарантира, че е най-високият в света по това време.

Коментари: 0