23% от посещенията на видео реклами са фиктивни

Рекламодателите по света губят 6,3 млрд. долара годишно от тези измами

23% от посещенията на видео реклами са фиктивни
Автор: Стилиян Гребеничарски

Дистанционно управлявани компютри и програми правят близо една четвърт (23%) от преглежданията на рекламни видеоклипиве в интернет, пише Bloomberg, позовавайки се на проучване на Асоциацията на националните рекламодатели  (ANA) в САЩ.

Фалшивите посещения представляват и около 11% от „аудиторията” на другите рекламни публикации в мрежата. Според организацията, това ще струва на рекламодателите 6,3 млрд. долара през следващата година. Компании от различни сектори реално плащат за реклами, които може никога да не бъдат видяни от човешко око.

„Ние практически сме ограбвани. Не става въпрос за неефективност на системата или нейни недостатъци, а за криминално деяние”, заяви Боб Лаядайс, главен изпълнителен директор на ANA. В състава ѝ влизат 640 компании, сред които Wal-Mart, Ford и Wendy’s. Те харчат над 250 млрд. долара за реклама всяка година.

Този тип измами могат да подкопаят доверието в бързорастящия в глобален план бизнес с онлайн реклама. Делът в сектора е 10% за 2013 г. и се очаква да се удвои до 2018 г.

Фиктивните преглеждания се осъществяват посредством свързани от хакери компютри, които формират мрежа от така наречените „ботове”, които „гледат” видео и правят кликове върху други реклами. Ботовете могат да спомогнат за симулиране на специфична аудитория и по този начин не само да генерират посещения, но и тези посещения изглеждат добре позиционирани и ефективни. Те могат да „бъдат” спортни привърженици, заможни бизнесмени, потенциални купувачи на автомобили и детски играчки и др.

За целта на изследването е бил прикрепен специален софтуер към рекламите на 36 компании, част от ANA. Той е проследявал трафика от началото на август до края на септември и отчитал делът на реални потребители и ботове.

Докладът препоръчва мерки за ограничаване на измамите, сред които прозрачност откъде сайтовете генерират трафика си и повече инвестиции в софтуер за интернет сигурност.

Коментари: 0