80% от сградите не са защитени от мълнии

Отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите

80% от сградите не са защитени от мълнии

Над 80% от старите сгради у нас не са защитени от мълнии. За това алармираха експерти по мълниезащита, а държавата, оказва се, нито може да опровергае, нито да потвърди техните наблюдения. 

Причината е, че отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите, а те често дори не знаят имат ли въобще гръмоотвод. Поводът е инцидент отпреди няколко дни в Дряново, където мълния изпепели покрива на жилищна кооперация.

Живеещите в сградата разказват, че са имали гръмоотвод, но той вероятно е бил премахнат при ремонт преди години. Сега хората събират дарения от цялата страна, за да възстановят покрива.

"Масова практика е сградите в България да бъдат без мълниезащита. В нашия бранш говорим за една цифра от порядъка на 65 000 – 70 000 сгради. Такива съоръжения са били монтирани, но когато покривът е протекъл, те са били премахнати, поставена е новата изолация и така сградата е оставена без мълниезащита", коментира експертът призна експертът инж. Христомир Иванов пред Нова телевизия.

Коментари: 0