Отбелязваме Деня на християнското семейство

Празникът за първи път е отбелязан през 715 година

Отбелязваме Деня на християнското семейство

Снимка: Economic.bg

3734 ~ 1 мин. четене

На 21 ноември Светата Православната църква чества празника Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и младеж.

Въведение Богородично е един от големите вселенски празници. На този ден Църквата празнува денят, когато невръстната Мария, обречена на Бога от родителите си Йоаким и Анна още преди да се роди, само на три години била въведена в Йерусалимския храм. Била предадена на Йосиф от Давидовия род, който да се грижи и бди над нея. 

Въведение Богородично за първи път е отбелязан като самостоятелен празник през 715 г. През 543 г. император Юстиниан Велики построил в Константинопол църква, посветена на Въведение Богородично. Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото - в себе си и в света.

Празникът се посвещава на християнското семейство. Значението на това посвещение е да се изтъкне какви са предпоставките и условията за едно здраво семейство, за един истински християнски семеен живот.

По традиция на този ден цялото семейство се събира заедно. Приготвят се много лакомства за децата. На постещите им е разрешено да ядат риба.

Подкрепи Economic.bg