Отиде си най-възрастната жена на планетата

Китайката Фу Суцин почина на 119 години

Отиде си най-възрастната жена на планетата

Китайката Фу Суцин, смятана за най-възрастната жена на планетата, е починала в югозападната провинция Съчуан на 119 години, съобщи ChinaDaily.

Фу Суцин е починала в дома си вчера, две седмици след като отпразнувала 119-ия си рожден ден. Тя имала 70 внуци, правнуци и праправнуци.

Китайката се е радвала на добро здраве в продължение на дълго време. Дори след като навършва 100 години, тя продължава да се грижи за домакинството – бере плодове и поддържа двора на къщата, в която живее. През последните 6 месеца обаче здравето й се влошава, апетитът й намалява и тя прекарва повечето време в леглото.

Столетницата е от Ченгду и е родена през далечната 1897 г. Тя е водила скромен живот, хранила се е предимно с ядки, зърно и плодове. Понякога е похапвала и свинско месо.

Сред китайските градове на първо място по брой на дълголетници е Шанхай, където днес хората на 100 и повече години са над 1200.

Като най-възрастна жена на Земята в Книгата на рекордите на Гинес е записана Сузана Мушат Джоунс, родена през 1899 г. в американския щат Алабама и починала на 13 май тази година в Ню Йорк на 116-годишна възраст.

Коментари: 0