Борисов: Предлагаме работещ план за газа на Европа и Русия

Няма да позволим България да бъде заобикаляна и изключена от газопреносната мрежа на Европа, заяви премиерът Борисов

Борисов: Предлагаме работещ план за газа на Европа и Русия

„Ние като част от Европа, от Енергийния съюз, предлагаме работещ план, който не е срещу никоя страна. Така ясно казваме, че България няма да бъде превърната в клиент, няма да бъдем изключени от газопреносната мрежа на Европа“.

Това заяви премиерът Бойко Борисов на инвеститорски форум, на който присъстват едни от най-големите газови компании. Неговото изказване беше предавано на профила му в социалната мрежа Facebook.   

„Имаме всичко, имаме и човешки потенциал, стратегическо геополитическо място. Ние винаги сме били за общоевропейско решение - както за енергетиката, така и за бежанците“, допълни Борисов.

„Ако не направим хъб, а останем само на интерконектор с Гърция, няма да мине много време и нашата зависимост ще се потвори. Ние правилно оценихме нуждите и се насочихме към диверсификация“, отбеляза премиерът.

„Имам личното уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият газов хъб „Балкан” ще се реализира“, съобщи министър-председателят.

По думите му газовият хъб ще обслужва енергийните интереси не само на България, не само на балканските страни, но и на всички страни от Европейския съюз. „България работи ефективно за реализацията на общата европейска енергийна идея“, подчерта Борисов.

Той обясни и какво е посланието към Русия. „Когато ЕК и България кажат имаме хъб, в който търсим доставки за газ, елате при нас, ние ще преценим дали е изгодно или не“.

„Като спазим всички правила, ако Русия имат интерес, са добре дошли. Представителите на големите компании да се чувстват добре дошли да преговарят за газовия хъб“, призова Борисов.

„Няма да позволим България да бъде заобикаляна“, категоричен бе премиерът, като се обърна към партньорите от Европа. „На нас не ни е нужно само да ни окуражите“, отбеляза той.

Коментари: 0