Изпреварваме Запада по растеж, а фондът „Три морета“ ще изстреля и инвестициите

Президентът на САЩ Джо Байдън посочи, че фондът има „невероятен потенциал да подобри просперитета на региона“

Изпреварваме Запада по растеж, а фондът „Три морета“ ще изстреля и инвестициите

Снимка: БТА

4763 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Предвижда се регионът на Източна Европа да се възстанови от пандемията с по-висок ръст спрямо Западна Европа, а именно чрез фондът „Три морета“ се очаква регионът да навакса изоставането си при инвестициите. Това обяви директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева при откриването на срещата на върха в София.

Очаква се регионът още тази година да достигне равнището на БВП от 2019 г. и да изпревари Западна Европа по растеж, както правеше и преди коронакризата. Процесът на сближаване и конвергенция ще продължи, а инициативата има много важен принос, защото наблягаме на ключовата роля на инфраструктурата“, категорична бе Георгиева.

Тя изтъкна, че при 1 евро, изразходено за инфраструктура, се връщат между 1.7 и 2.5 евро и това в дългосрочен план стимулира растежа.

Пандемията ни научи колко е важно да обръщаме внимание на недостатъците на системите и нашият регион не е изключение“, заяви още Георгиева.

Директорът на МВФ посочи, че регионът трябва да инвестира повече в наука и здравеопазване, дигитализация на училища, здравни системи, за да засили конкурентоспособността си.

Затова трябва да направим инвестиции в научно-изследователска дейност, да изпреварим Запада и по инвестиции“, завърши Георгиева, която със своята поява за първи път представя МВФ на среща на инициативата.

Откриването бе дело на президента на България Румен Радев, който заяви, че „инициативата вече придобива международен авторитет чрез подхода за публично-частни партньорства“. Припомняме, че интерес за инвестиции като част от инициативата вече има от страни като Катар и Япония.

„Надяваме се, че тази динамика да се ускорява и занапред и Източна Европа да става все по-популярна за големите инвестиции“, допълни Радев.

САЩ също подкрепя инициативатат, като американският президент Джо Байдън обясни, че фондът има „невероятен потенциал да се подобри просперитета на този регион“. Той се включи в дискусията с видеоизявление.

САЩ подкрепят всяка стъпка, за да се подобрят връзките във Вашия регион, за да може Европа да изпълни целта си, да работи и живее в мир. Демокрациите трябва да работят за народите си, да се изкорени корупцията, ограбила шанса за успех, да се подкрепи енергийната сигурност и всички държави в региона да са способни да се конкурират и да процъфтяват“, заяви Байдън.

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер каза, че най-голямата европейска икономика има тесни политически и икономически връзки и затова следва да има сближаване и максимално възползване от инициативата.

Ние, а и партньорите от САЩ вярваме в икономическите изгоди от интеграцията на региона“, посочи той.

Подкрепи Economic.bg