Отлага се излизането на борсата на ток за малкия бизнес и големите къщи

Либерализацията на електроенергийния пазар се забавя до 1 септември 2020 г.

Отлага се излизането на борсата на ток за малкия бизнес и големите къщи
3137 ~ 2 мин. четене
Александра Сотирова-Делчева Автор: Александра Сотирова-Делчева
Излизането на свободния пазар на ток на части от бизнеса и домакинствата се отлага заради настоящата кризисна ситуация в страната. Това обясни пред Economic.bg председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов. По план промените в Закона трябваше да бъдат представени и обсъдени на кръгла маса през март, след което да бъдат внесени в парламента през април, за да може да влязат в сила от новия регулаторен период, който започва на 1 юли 2020 г. 

Текстовете по законопроекта са готови, но не можем да проведем обсъжданията по тях, обясни Николов пред Economic.bg. По думите му до 31 март ЕРП-тата трябва да внесат заявленията си в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за цените за новия регулаторен период и трябва да предвидят промените, които няма как да бъдат направени.

Според Валентин Николов промените за либерализацията може да се въведат на 1 септември 2020 г. 
Поправките в Закона за енергетиката предвиждаха почти 55 хил. фирми и над 3100 домакинства да излязат на свободния електроенергиен пазар от 1 юли 2020 г.

Николов добави, че в момента се подготвят промените в Закона за енергетиката, с които ще се даде възможност на КЕВР да промени цените на руския природен газ за минал период. Те ще са готови другата седмица и той бе категоричен, че всички потребители ще получат отстъпките си заради новата цена на синьото гориво.

Припомняме, че в края на февруари се предприе важна стъпка за либерализацията на електроенергийния пазар в страната. От 1 юли небитовите потребители, които са свързани към разпределителната мрежа с присъединена мощност равна или над 30 киловата и битовите с капацитет 50 и повече киловата, трябваше да купуват тока си от борсата.
Коментари: 0