Отлагането на Brexit стимулира европейските пазари

Петролът се отдалечи от 5-месечния връх

Отлагането на Brexit стимулира европейските пазари

Снимка: Pixabay

488 ~ 3 мин. четене

Фондовите пазари в САЩ приключиха деня без сериозни изменения, след като Уолстрийт е в очакване на корпоративните отчети за първите три месеца от годината. Индустриалният индекс Dow Jones се раздели с 15 пункта до 26 143.05, основно заради спада на Apple с 0.8 на сто. S&P 500 завърши деня без изменение, след като добави по-малко от пункт към активите си. Nasdaq Composite се понижи с 0.21 процента, като си намери място при ниво от 7 947.36 пункта.

Европейските акции завършиха с леко повишение в четвъртък, след като акциите на основните авиокомпании поскъпнаха в следобедната търговия. Причина за това беше решението на лидерите на ЕС да одобрят по-нататъшно удължаване на датата на Brexit на Великобритания. Новината се отрази стимулиращо за немския индекс DAX, който добави четвърт процент към стойността си до 11 935.20 пункта.

Акциите на компаниите за пътуване и развлечения бяха сред най-добре представилите се, поскъпвайки с повече от 1% вследствие на съгласието на ЕС да се отложи оттеглянето на Великобритания от блока до 31 октомври. Опасенията за забавяне на световната икономика все още са налице, като най-много  засегнаха търговията на острова, където индексът FTSE 100 завърши деня с понижение от 0.05% при 7 417.95 пункта, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

В четвъртък бяха обявени данните за молби за помощи при безработни, които надминаха очакванията на анализаторите и подкрепи щатската валута. На фона на силния долар цената на златото се понижи до 1 292.50 долара за трой унция, докато среброто приключи деня със спад от 1.72 процента до 14.97 долара.

През изминалия ден петролът се отдалечи от 5-месечния връх, който достигна през предходните сесии. Инвеститорите прибраха част от печалбите след силното поскъпване, което понижи лекия суров петрол до 63.73 долара за барел. Сорта Брент се търгуваше при цени от 70.95 долара за барел.

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

В края на търговската седмица икономическият календар ще бъде беден откъм новини. На вниманието на пазарните участници ще бъдат данните за индустриално производство в еврозоната. Очакванията са за намаление на производството с половин процент на месечна база след покачването от 1.4 на сто за февруари.  Ако данните бъдат потвърдени това ще затвърди прогнозите за забавяне на европейската икономика.

Инструменти на фокус

Caesars Entertainment Corp – Дневна

Caesars Entertainment е холдингова компания, която управлява верига казина и хотелски части. Цената на акциите се възстановяват след корекцията до $8, което формира нова възходяща вълна. Търговията се намира близо до горната граница на канала, което може да говори за отслабване на движението, но при пробив над предходния локален максимум при нивото 9.80 очакваме импулсно поскъпване и достигане на цени над $11.

AUD/USD – 4 часова

Австралийският долар сложи край на своете поскъпване до ниво 0.7175, през което минава горната граница на възходящ канал. Натискът от пазара бързо понижи валутната двойка и виждаме пробив на линията на подкрепа, който пробив обаче не е потвърден. След понижение под тренд линията остава следващата зона на подкрепа, образувана от 100-периодната средна, която може да спре бъдещо понижение. Пробив под нея ще ни даде ясен сигнал за отслабване на AUD/USD и насочване към минимумите около 0.7050.

XAG/USD – 4 часова

Цената на среброто срещна силна съпротива при низходящата тренд линия и 100-периодната плъзгаща средна при $15.27. Неуспехът за преодоляване на това ниво даде начало на възстановяване на низходящия тренд, което може да изпрати ценния метал до минимумите около 14 долара за тройунция.

CAC40 – Дневна

Френският индекс се движи в силен възходящ тренд и е на път да формира нов връх над 5 500 пункта. Сигнал за повишаване ще имаме при покачване на индикатора CCI над положителната линия +100, но е възможно образуване на дивергенция, която е тренд обръщащ сигнал. На фона на очакванията за слаб икономически растеж в еврозоната е възможно образуване на корекция, за което първо е нужно да видим пробив под 50-дневната средна.

Коментари: 0