Отличиха банките на 2014 г.

Финансовите институции се подготвят за проверката на качеството на активите

Отличиха банките на 2014 г.
Автор: Наталия Николаева

Банка ДСК е банка на годината за 2014. Тя бе наградена и в категорията най-голям пазарен дял по време на церемония, организирана от Асоциация Банка на годината. Отличени бяха още УниКредит Булбанк за ефективност, БНП Париба за най-добър чуждестранен клон, Societe Generale Експресбанк за най-динамично развитие. С най-голям успех в битката за клиенти е Пощенска банка.

Церемонията бе предшествана от Втората международна конференция „Финансова стабилност“, на която се обсъждаха  промените в регулаторната среда на българската и европейската банкова система, оценяване, реформиране и развитие на Банковия надзор в съответствие с Базелските принципи, предстоящите стрес тестове и оценката на качеството на активите на българските банки и други. Участие взеха представители на БНБ, КФН, Deloitte UK, McKinsey&co и Oliver Wyman, предаде репортер на Economic.bg.

„Не може Банковият надзор да се прави на политик“, заяви по време на презентацията си Димитър Костов, подуправител на БНБ. По думите му в цял свят на Банковия надзор се налагат различни и в повечето случаи несъвместими изисквания. От него не може да се очаква да е единствен двигател на стабилността. Според Костов банковата система е стабилна, имайки предвид ситуацията в Гърция. „Ниското кредитиране е в резултат от икономическия цикъл. Банките поддържат сериозна ликвидност в сравнение с другите страни в ЕС“, допълни още той.

Във връзка с предстоящите стрес тестове през 2016 г. подуправителят на БНБ уточни, че те не се прилагат само при кризи. ФЕД например планира да прави стрес тестове на всеки две години. Костов обяви, че предстои приключване на процедурата по избор на консултант, а през декември ще стане ясно как ще се избират оценителите. В началото на юни следващата година пък можем да очакваме резултати от оценката на качеството на активите на българската банкова система. Методологията за оценка ще е по-консервативна от прилаганата към КТБ.

Костов заяви още, че остава със сериозни резерви към препоръките в одитния доклад на Сметната палата, публикуван преди дни.

Председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов подчерта, че те не са имали достатъчно време за подготовка за оценката на качеството на активите. „Цялата необходима информация ще стане ясна през ноември-декември и банките ще имат малко време за настройване на вътрешните правила“, смята той. Андронов очерта два типа проблеми – единият е свързан с подготовката и събирането на всички документи, а другият – дългосрочните структурни несъответствия в портфейлите, за чието изглаждане е необходим по-дълъг период. 

Разглеждайки положителните и отрицателните страни на оценката, той изтъкна като минуси възможността от намаляване на кредитната активност, както в процеса на подготовката, така и при самия процес, известно повишаване на изискванията към кредитополучателите, силно консервативната методология, големите разходи на банките и прекомерното обществено внимание и възможността за изкривено представяне на факти.

Като плюс се очертава повишаването на доверието в банковата система. Според Андронов то и сега е налице след като 1% от депозитите в КТБ са излезли от банковата система. Очаква се още предстоящата процедура да спомогне за подобряване и изчистване на портфейлите, капиталово укрепване на банките, уеднаквяване на стандартите за оценка и възможна консолидация на банковия сектор. „Ако подготовката е качествена, резултатите ще бъдат положителни“, завърши Андронов. 

Коментари: 0