Отпада задължителната карантина за пътуващи от България до Дания

Отпада задължителната карантина за пътуващи от България до Дания

Снимка: Unsplash

3560 ~ 1 мин. четене

Хората, пътуващи от България до Дания, вече не трябва да карат 14-дневна карантина след пристигането си в там, съобщава МВнР. Новината идва, след като по-рано тази седмица и Швеция ни извади от списъка си с „опасни“ страни

Дания въведе карантина за пристигащите от България от 23 юли. Сега датското министерство на външните работи обнови цветовия индекс за пътуване от и до България от „оранжев“ на „жълт“, след редовната ежеседмична актуализация и преоценка на ситуацията с развитието на COVID-19 в чужбина.

Препоръката за пътуване към България се променя от „въздържане от неналожителни пътувания“ на проявяване на „повишено внимание“ по време на пътуване.

Новите правила за пристигащи от България влизат в сила от 00.00 ч. на 29 август 2020 г., събота.

Влизането в Дания става чрез валиден документ за пътуване (българска лична карта или паспорт), съгласно информацията на страницата на Датската полиция, отнасяща се за т.нар. „отворени страни“. 

Датската полиция все пак запазва правото си, при проява на симптоми на заболяване, в т.ч. кашлица и температура, да откаже достъп на влизащите чужденци, независимо от класификацията на страната, от която идват, и изпълнението на поставените изисквания за влизане.

Подкрепи Economic.bg