Достъпът на Перник до аварийния водопровод спира през септември

Единственият вариант това да се промени е Перник да плати натрупани задължения за вода за около 1 млн. лв.

Достъпът на Перник до аварийния водопровод спира през септември

Снимка: Unsplash

2465 ~ 1 мин. четене

През септември изтича 6-месечното временно разрешение, което Перник има за използване на аварийния водопровод, който бе изграден, за да свърже града с водопреносната мрежа на София. Това припомни министърът на околната среда и водите Емил Димитров в ефира на БНТ.

Изграждането на водопровода се наложи, след като Перник изпадна във водна криза в края на 2019 г. Димитров уточни, че за тази половин година в града така и не са оправили всичките проблеми с водопреносната си мрежа, въпреки че са знаели, че през септември връзката със софийската вода ще бъде спряна. Екоминистърът обясни, че единственият вариант Перник да продължи да има достъп до водопровода е да си плати всички натрупани задължения за вода за няколко години назад, които са около 1 млн. лв.

Ако в Перник се прави ремонт и се наложи да се захрани с вода от София, няма да има алтернатива, защото вече няма да има право да го използва“, заяви Димитров.

Екоминистърът все пак успокои, че в момента яз. „Студена“ е достатъчно пълен и увери, че няма опасност от нова водна криза в града.

Припомняме, че вoдoпpoвoдът oт c. Maлo Бyчинo дo Πepниĸ бе изграден по спешност и e дълъг 12.5 ĸм. Цeнaтa нa пpoeĸтa бe oĸoлo 27 млн. лв. пo изчиcлeния нa вече бившия иĸoнoмичecĸи миниcтъp Eмил Kapaниĸoлoв.

Подкрепи Economic.bg