Отварят фермерски пазар на ул. \"Московска\"

МЗХ вече е готово със стимули за облекчаване на директните продажби на земеделска продукция

Отварят фермерски пазар на ул. \
688 ~ 1 мин. четене

Веднъж седмично улица Московска в София ще се затваря изцяло, за да се организира фермерски пазар на нея. Това съобщи шефът на общинската фирма "Пазари Юг" Николай Попов.

Идеята е, както в други големи европейски градове и в столицата една централна улица да се превърне в пазар на производители. Министерството на земеделието вече е готово със стимули за облекчаване на директните продажби на земеделска продукция. С тях се дава възможност доставката на сурово мляко на крайния потребител да става и в шише на купувача, пише в. „Труд“.

Допуска се и опаковка на производителя, която да е за еднократна употреба и да отговаря на хигиенните норми. Отпада ограничението при продажбата на яйца директно от фермата да се пласира до 40% от дневното производство. Високите изисквания при продажбите на месо обаче остават.

Пари за фермерски пазари ще се дават през втората половина на 2016 година по програмата за развитие на селските райони (ПРСР), съобщава зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. Ще има два варианта за подпомагане. Единият е да се организират местни пазари в радиус до 75 км от стопанството, а другият - сдруженията да се организират в къси вериги на доставки. Така земеделци от Североизточна България ще могат да продават продукцията си в София, но максимум с 1 посредник.

Подкрепи Economic.bg