Правителството в Португалия падна само след 11 дни

То ще продължи да изпълнява задълженията си до съставянето на нов кабинет

Правителството в Португалия падна само след 11 дни

Лявата коалиция в Португалия свали дясноцентристкото правителство, сформирано само преди 11 дни. След като не успя да спечели вота на доверие, което левите партии поискаха, новото португалско правителство падна. Коалицията на дясноцентриста Педру Пасуш Коелю стъпи в длъжност само преди 11 дни.

Партията на Коелю е на власт от 2011 г. и на 4 октомври отново спечели изборите в страната, но не получи мнозинство в парламента. Социалистическата партия се съюзи с Левия блок и комунистите и отхвърли програмата за икономии, която бе предложена от кабинета, пише "Асошиейтед прес".

В 230-членния парламент, 107 депутати подкрепиха кабинета на Пасуш Коелю, а 123 гласуваха против“ него. Това автоматично води до оставка на правителството, но то ще продължи да изпълнява задълженията си до съставянето на нов кабинет.

През следващите няколко седмици се очаква пример на Португалия да стане лидерът на социалистите Антониу Коща. Съюзът на левите партии има за цел да прекрати политиката на орязване на заплатите, пенсиите и социалните разходи и на увеличаване на данъците, която през последните години доведе до улични протести и стачки.

Падането на португалското правителство е политически удар по стратегията за икономии на страните от еврозоната, за която настояват Германия и други държави, виждайки в нея лекарство за излизане от кризата. Португалия и Ирландия бяха давани като пример за ползите от този подход на строги икономии.

Коментари: 0