Париж може да забрани дизеловите автомобили

Кметът Ан Идалго обмисля мерки за намаляване на замърсяването

Париж може да забрани дизеловите автомобили
Париж може да забрани дизеловите автомобили до 2020 г. Това обяви кметът на френската столица Ан Идалго.

Според проучване на Световната здравна организация дизеловите автомобили, макар и по-икономични, произвеждат повече вредни емисии от бензиновите си събратя.

Пред френския вестник „Журнал дьо диманш“ Идалго казва още, че иска повече свръх екологични автомобили (ULEV, ultra low-emission vehicles – автомобили с ултраниски емисии), които да се движат в града. Сред предложенията на парижкия градоначалник е и удвояването на велосипедните алеи и увеличаването на пешеходните зони. 

„Нещата се променят бързо. Сега 60% от парижаните нямат кола, докато през 2001 г. само 40% нямаха“, казва Идалго. 

В плановете ѝ влизат още забрана товарни автомобили да влизат в града както и въвеждане на ограничения за туристическите автобуси, които причиняват задръствания.

През март в Париж беше наложена временна забрана за движение на автомобилите, защото се оказа, че въздухът е силно замърсен. 

Плановете на Идалго трябва да бъдат обсъдени от градския съвет през тази седмица. 84% от парижаните смятат, че проблемът с мръсния въздух е много важен, а 54% подкрепят идеята за забрана на дизеловите автомобили в града. 

Идеите на Идалго обаче се посрещат на нож от френските автомобилопроизводители, чиито дизелови технологии са едни от най-развитите в света. 
Коментари: 0