Партията на Путин печели убедително изборите в Русия

„Единна Русия“ обаче губи подкрепа спрямо предишния вот за влизане в Държавната дума

Партията на Путин печели убедително изборите в Русия

Снимка: БТА

2075 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Управляващата партия „Единна Русия“ печели 46.17% от гласовете на парламентарните избори в страната при 50.69% от обработените резултати, според данните на Централната избирателна комисия. Формацията на Владимир Путин води убедително пред втората – Комунистическата партия (21.36%), но губи подкрепа спрямо 2017 г. именно за сметка на комунистите.

На трето място е „Либерално-демократичната партия на Русия“ (ЛДПР) с 8.07%, следвана от „Справедлива Русия“ със 7.62% и „Новите хора“ с 5.96%.

Това са резултати от гласуването по пропорционалната система, което определя половината от 450-те мандата в долната камара на руския парламент (Държавната дума). Другата половина се определя мажоритарно.

Общо 14 политически партии участваха в изборите за осмата руска Държавна дума (долната камара на парламента), които се проведоха в рамките на три дни – на 17, 18 и 19 септември. Освен изборите за Държавна дума, гласоподавателите гласуваха и за ръководители на девет руски региона и членове на 39 регионални парламента.

Подкрепи Economic.bg