Първият китайски пътнически самолет направи първи полет

Джетът C919 трябва да премине редица тестове, преди да започне редовни полети

Първият китайски пътнически самолет направи първи полет
2303 ~ 1 мин. четене

Първият китайски пътнически самолет направи днес първия си полет в небето, който властите в страната определиха като начало на нова ера в авиацията.

Самолетът C919, който цели да конкурира пряко Airbus 320 r Boeing 737, излетя от летище Пудонг в Шанхай точно в 14.00 ч. местно време, съобщава "Гардиън".  Излитането бе предавано пряко от държавната китайска телевизия.

Самолетът е произведен от Commercial Aircraft Corporation of China (Comac), държавна компания, създадена през 2008 г. с мисията да произведе първия в страната пътнически джет, нещо, което Мао Дзе Дун се опита да направи през 70-те години, но не успя, коментира изданието.

Някои от компонентите на самолета обаче са произведени в дружи държави - спирачните системи да нелски, двигателите са френско-американски, а интериорът е австрийски.

Въпреки това 90-минутният полет на новия C919 бе приветстван с патриотизъм и гордост от китайците.

Самолетът има над 150 места и може да измине с едно зареждане над 4000 км. 

От компанията производител по-рано обявиха, че вече 21 клиенти са поръчали над 500 самолета до края на 2016 г., а очакването е да бъдат продадени поне 2000 броя.

Все пак, докато започне редовни полети, новият C919 трябва да премине още редица тестове за безопасност и сертификация.

До 2024 г. се очаква Китай да задмине САЩ като най-големият пазар за самолети, според Международната асоциация за авиационен транспорт IATA.

Подкрепи Economic.bg