Първият проект за изцяло мажоритарна система влиза в парламента

Мая Манолова предлага създаването на 240 едномандатни района

Първият проект за изцяло мажоритарна система влиза в парламента
3725 ~ 1 мин. четене
Омбудсманът Мая Манолова и представители на инициативния комитет за провеждане на Национален референдум 2016, чийто председател е Слави Трифонов, ще внесат днес в Народното събрание проект за промени на Изборния кодекс. Законопроектът предвижда да бъдат създадени 240 едномандатни избирателни района в страната, от коитода се излъчва по един депутат. 9 от народните представители ще бъдат избирани с гласовете на хората в чужбина.

Изборът ще става в два тура, като всеки депутат в крайна сметка трябва да бъде избран с абсолютно мнозинство (поне 50% плюс един глас).

Тази промяна бе подкрепена с гласовете на повече от 2 млн. души по време на референдума, проведен на 6 ноември. В мотивите, разпространени вчера от пресцентъра на омбудсмана, се посочва, че този резултат е показал „по безспорен начин“ каква е волята на българския народ, независимо че в допитването взеха участие 12 хиляди избиратели по-малко от необходимото, за да имат решенията задължителен характер.

Двете най-големи партии в Народното събрание - ГЕРБ и БСП, обявиха веднага след референдума, че ще подкрепят решенията от допитването, но не изясниха какви точно ще бъдат новите изборни правила.

В проекта, който ще бъде внесен днес в Народното събрание, се предлага право за гласуване по райони да имат онези български граждани, които са живели в тях през последните шест месеца. Това, според омбудсмана, се налага, за да се избегне изкривяване на резултатите.
Подкрепи Economic.bg