Пътна полиция и КАТ да се заменят с камери

Реформата в МВР трябва да се осъществи, смята икономистът Георги Ангелов

Пътна полиция и КАТ да се заменят с камери
Автор: Наталия Николаева

Във връзка с реформата и протестите в МВР, проблемните сектори в икономиката и бюджет 2016, Economic.bg разговаря с Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество".

- Г-н Ангелов, прави ли са според Вас полицаите и военните да протестират?

Самият протест не е особен проблем, всеки може да протестира. Въпросът е, че той цели да спре изцяло каквато и да е реформа. Тя обаче трябва да се осъществи. Първо, защото обществото не е доволно от начина на работа на МВР. Системата показва лоши резултати по много индикатори. Още повече, самите полицаи са недоволни от условията, при които работят. Нелогично е да си против всякаква реформа, ако ти самият страдаш от сегашното статукво. Трябва да се формулират конкретни искания, а не да се протестира против всичко.

- Как трябва да бъде уреден въпросът с администрацията в МВР според Вас?

Първото нещо, което трябва да се направи, е от МВР да бъдат извадени всички функции, които нямат общо с чисто полицейската дейност. Тук става дума и за регистрацията на автомобили, издаването на лични карти, болниците, спортните центрове, Академията на МВР. Всички тези звена трябва да се реформират и да се пратят в друго министерство. Оттам нататък основното, което трябва да се оценява в МВР, е резултатът. Според мен спокойно можем да закрием Пътна полиция и КАТ и да ги заменим с камери и никой няма да забележи. Повече ресурси трябва да се насочват към дейностите, от които има полза. Те трябва да получат пълна подкрепа - оборудване, техника, компютри, автомобили и бензин. Необходимо е да се правят повече инвестиции в техника и оборудване така, че с по-малко хора да се постигне по-добър резултат.

- Кои още сектори остават най-проблемни у нас?

За мен няма нито един сектор, който да е идеално реформиран. Важното обаче е, че в някои реформи има и те се движат. Добър пример е образованието, където скоро се прие нов закон, поставящ  доста по-добри рамки за развитие. Макар и много бавно все пак се наблюдава подобрение на резултатите. В последните две изследвания на PISA (Програма за международно оценяване на учениците – бел. ред.виждаме леко повишение на оценката след цяло десетилетие на спад. Добре е такива сектори да бъдат насърчени с допълнителни средства, за да се види, че който прави реформи, е стимулиран. През последните години на актуализация на бюджета виждаме обратното - винаги най-много пари са взимали нереформираните министерства. В съдебната система например, продължаваме да получаваме негативни доклади от ЕС, постоянно променяме закони, налагат се и изменения в Конституцията.

През последните две години се появи проблем с еврофондовете. Там имаше огромни забавяния по изпълнението на проекти и сега всички се завършват наведнъж в последните дни преди изтичане на сроковете. Затова и миналата, и тази година голям процент от актуализацията на бюджета отива за тях. Скоростното завършване на проектите поражда съмнение дали са спазени всички процедури, което пък значи, че може да има наложени санкции и корекции от ЕС, които ще трябва да се плащат.

Здравната система си остава хроничен проблем. Миналата година тя имаше голям принос към издънването на бюджета. Тази година също се очаква дефицит. Тук е важно да споменем и недоволството сред ползвателите на тази услуга, тъй като качеството ѝ не отговаря на инвестираното в нея. В последните няколко години на въпроса кой сектор трябва най-бързо да се реформира, полученият отговор традиционно е здравеопазването.

- Как бихте коментирали факта, че страната не успя да се възползва от повишената събираемост на приходите от началото на годината и се наложи актуализация на бюджета?

Негативите са налице, но трябва да отчетем и една положителна тенденция по отношение на приходите. Вижда се, че когато има концентрирани усилия и политическа воля, може да има повече приходи при същата данъчна и икономическа система. Тоест, когато администрацията работи добре и има последователност в действията ѝ, не е необходимо повишаване на данъчната тежест. Мисля, че този пример трябва да бъде последван от всички сектори. Съдебната система например има много собствени приходи, но не ги събира ефективно.

- Как бихте коментирали плановете за поскъпване на винетките?

Години наред се смяташе, че пътищата трябва да са безплатни и не се плащаше нищо за тях. В момента те са разбити, тъй като няма пари за тяхната поддръжка. Ето защо трябва да се намери начин как да се финансират те. Проблемът с винетките е, че не е ясно до колко справедливо се разпределя тежестта между ползвателите на пътищата. Според мен трябва да се върви към система, която обвързва цената с потреблението. Идеята тук е този, който потребява повече, да плаща повече. Освен цената, другият проблем е събираемостта. Очвидно сегашната система, която разчита на КАТ и Пътна полиция, не работи. Електронизацията може да бъде решение на този проблем. С една малка инвестиция ще се осигури голяма събираемост и ще се ограничи броят на хората, които ползват без да плащат. 

Коментари: 0