Пътнически самолет се разби в Русия

Загинали са 62-ма души

Пътнически самолет се разби в Русия

Пътнически самолет Boeing 737-800 на нискобюджетната авиокомпания „FlyDubai” се разби при опит да кацне на летището в руския град Ростов на Дон. На борда е имало 55 пасажери и 7 членове на екипажа, всички са загинали, съобщава ТАСС. По последна информация са открити и двете черни кутии на самолета.

Самолетът е извършвал полет от Дубай до Ростов на Дон, инцидентът е станал около 2.50 ч. българско време в нощта срещу събота. Машината се е разбила на 250 метра от пистата, пише "Интерфакс." Вече се води разследване по случая. 

Всички пасажери на борда вече са идентифицирани. Служителите на авиокомпанията на разбилата се машина са граждани на Обединените Арабски Емирства. Сред пасажерите има двама украинци, както и граждани на Индия и Узбекистан. Останалите 50-има са руснаци и украинци. В руските медии е публикуван списък на всички жертви. 30 от тях за били туристи.

Най-вероятната причина за катастрофата са силните валежи и пориви на вятъра или пилотска грешка, коментира съветник на министъра на транспорта Жана Терехова за руски тв канал. Източник на "Интерфакс" съобщава, че версията за терористичен акт не се счита като възможна причина за инцидента.

Междувременно източник на правоохранителните органи заяви, че техническа неизправност на самолета също се разглежда като възможна причина за катастрофата. Според него пилотите са се опитвали да приземят самолета в рамките на два часа, но по някаква причина не са успели да го направят. Машината е летяла два часа над града, но горивото и е започнало да свършва, така вторият опит за приземяване завършва с катастрофа.

На борда на самолета е избухнала експлозия в момента, в който е докоснал земята, съобщи следствената комисия, която проучва подробностите около трагедията. 

На летището е имало стотици близки на пасажерите, с които в момента работят екипи от психолози на руското Министерство за бедствени ситуации.

Руското издание "Комерсант" пише, че на борда е трябвало да има 140 пасажери и полетите до Дубай обикновено са пълни. Има много голямо търсене за тази дестинация, почивките за месец май са почти разпродадени. Очаква се, че между 15-20% от хората ще се откажат от своите пътувания.  

Утре е обявен ден за траур. 

От Министерството на външните работи съобщиха, че няма данни на борда на разбилия се самолет да е имало български граждани. 

Междувременно стана ясно, че няколко авиокомпании са отменили полетите си на 19-20 март до Ростов на Дон.

Коментари: 0