Пътуващо автокино в 10 български града

Киновечерите ще представят актуални български и чужди продукции

Пътуващо автокино в 10 български града
4766 ~ 2 мин. четене

Жителите и гостите на 10 родни града ще имат възможността да се насладят на прожекциите на единственото у нас пътуващо автокино до края на май. Те ще могат да гледат две от най-добрите и нашумели български продукции - "Воевода" и "Докато Ая спеше", предаде Kmeta.bg.  

Автокиното тръгва от Варна, където ще отвори врати на 19 май. Всеки следващ ден прожекциите ще са в различен град - Добрич (20 май), Русе (21 май), Велико Търново (22 май), Плевен (23 май), София (24 май), Пловдив (25 май), Стара Загора (26 май), Сливен (27 май) и Бургас (28 май).

Всеки месец на една и съща дата в тези градове ще се излъчват по две до три прожекции. Киновечерите ще представят актуални български и чужди продукции. 

Автокиното се състои от голям външен филмов екран - 5 м х 10 м и на височина от земята 2 м, операторска кабина, щанд за храни и напитки и паркинг. Звукът се излъчва от нискочестотно AM или FM радио и се приема директно от радиото в автомобила на съответната честота за града, която е изписана на екрана.

Билетите се купуват предварително на www.avtokino.bg или в деня на прожекцията, но трябва да се има предвид, че местата са ограничени до 50-60 автомобила. Билетите са на цени 7 лв. за деца до 14 г. и 8 лв. за възрастен, а входът за хора в неравностойно положение е свободен.

"Воевода" разказва за живота на Румяна (Румена) войвода и за нелекото минало на дръзналите да се опълчат срещу властта на султана в Османската империя българи. Филмът е вдъхновен от разказ на Николай Хайтов, а в образа на вдъхновяващата героиня са въплътени историите на други жени - воеводи от епохата на Възраждането. Зорница София проследява факти от биографиите на Сирма, Каймак Стойна, Рада и други главатари на чети чрез образа на Румяна в своя филм. 

"Докато Ая спеше" е вторият пълнометражен филм на режисьора и сценарист Цветодар Марков, познат и от "HDSP: Лов на дребни хищници". "Докато Ая спеше" започва с изпълнението на Асен (Стефан Денолюбов) в театралната постановка по Шекспир "Ричард III", където той играе главната роля вече пет години. На всяко представление актьорът взима седемгодишната си дъщеря Ая, която докато спи в апаратната, в театъра се разиграва истинска шекспирова драма между доброто и злото.

Подкрепи Economic.bg