Пътят на успеха: От едно кафене до най-бързо развиващият се бизнес в Австралия

Финансово-технологичната компания Airwallex е най-бързо достигналата пазарна капитализация от 1 млрд. долара

Пътят на успеха: От едно кафене до най-бързо развиващият се бизнес в Австралия
Автор: Борислав Вълов
Когато Джак Зенг и Макс Ли започнали да се оглеждат за странична работа, която да запълни ежедневието им, решили да отворят кафене в Мелбърн. Било съвсем типична стъпка за хора, живеещи в една от столиците на кафето. И макар да изглеждало лесно, всъщност не било.

Но този малък бизнес им помогнал да се сетят за друг, много по-мащабен проект, който да развиват. В последствие идеята им се превръща в най-бързо развиващия се стартиращ бизнес, достигнал най-бързо в историята на Австралия до пазарна капитализация от 1 млрд. долара. Двамата приятели от китайски произход са съоснователи на Airwallex – интернационална платформа за разплащания, която само за три години постига грандиозен успех.

Докато управлявали кафето си в Мелбърн, те видели колко прекомерно високи са таксите, начислявани от банките при трансгранични преводи на пари. Те купували чашите си за кафе най-често от Китай и плащането на банковите такси било наистина болезнено. За собственици на малък бизнес като тях - съвсем.

И двамата, заедно с Люси Лю, Зиджинг Дай и Ки-Лок Уонг, решават да създадат нискотарифна, трансгранична, финансово-технологична компания. Само за няколко месеца всички напускат своите работни места и се фокусират върху общата си цел. Комбинират уменията и знанията си в софтуерното инженерство, финансите и архитектурата и създават „система за фирмите от бъдещето“.

Тя е факт от 2016 г. и позволява на потребители да регистрират задгранични банкови сметки за разплащане към и от чуждестранни клиенти. Airwallex използва средни пазарни цени, което може да редуцира разходите на клиентите им с до 90%, а самата такса за превод може да падне доста под 1%.

28-годишната Лю споделя пред CNBC, че е трябвало да се доверят един на друг и да повярват допълнително в съвместната си мисия. „Нямахме много време да мислим по въпроса“, казва тя, отбелязвайки конкурентоспособността на пазара на плащания по онова време. „Смятахме, че определено има какво да направим“, добавя Лю, която до 2015 г. работи в Мелбърн като инвестиционен банкер.

За да стартира проектът, екипът е инвестирал първоначално 1 млн. долара – комбинация от лични спестявания и пари от роднини и приятели. Идеята обаче бързо привлича високопрофилни рискови инвеститори като Sequoia Capital, Tencent и Horizons Ventures.

През март Airwallex влиза в професионални отношения с DST Global - ранен инвеститор в Airbnb и Spotify. Първият кръг по набиране на средства приключва за по-малко от два месеца, а на база постигнатата оценка на компанията и акционерният дял на всеки от младежите, те вече притежават богатство от над 100 млн. долара всеки. Подобен резултат никога досега не е постиган толкова бързо на австралийския континент.

Амбицията на австралийската компания с 320 служители към момента е да продължи да се разраства и то извън настоящите девет офиса в Мелбърн, Пекин, Хонг Конг, Лондон, Сан Франциско, Сингапур, Шанхай, Шенжен и Токио.

Двата най-важни пазара за компанията са САЩ и Великобритания, където собствениците се надяват да използват експертния си опит на бързо развиващия се пазар в Азиатско-Тихоокеанския регион. Така биха могли да се конкурират с други подобни платформи за разплащания като например възникналата в Сан Франциско Stripe.
Коментари: 0