Паундът на двумечесен връх преди новите разговори за Brexit

Пазарите очакват пробив и възможна сделка

Паундът на двумечесен връх преди новите разговори за Brexit

Снимка: Pixabay

След няколко мрачни новини от ОИСР за траекторията на растежа на Обединеното кралство вчера следобед, паундът се оживи малко с надеждата за сделка за Brexit в последния момент, пише "Гардиън".

Срещу щатския долар сега британската валута се търгува на 1.2576 долара - най-високата му стойност от средата на юли насам.

Това е благодарение на коментарите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В интервю за Sky News той настоя, че "можем да постигнем споразумение" за Brexit и че той прави всичко възможно, за да стигне до там.

Юнкер също така увери, че няма „еротична връзка“ с договореността за предпазен механизъм за ирландската граница. Т.е., че не държи клаузата да остане и тя може да бъде предоговорена. В последните месеци именно въпросът с ирландската граница се превърна в основна пречка по споразумеунието за Brexit. В центъра на разногласията между Лондон и Брюксел е клаузата, предвиждаща Обединеното кралство да остане в "единна митническа територия" с ЕС, ако не бъде намерено по-добро решение след преходния период. Целта е избягване на връщането на физическа граница между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, членка на ЕС.

Всички погледи днес са насочени към британския министър по Brexit Стив Баркли, който ще се срещне с главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в Брюксел.
Коментари: 0