Пазарът на труда в Германия остава имунизиран срещу икономическото забавяне

Данните за юли показват, че новите безработни са нараснали само с 1000 души

Пазарът на труда в Германия остава имунизиран срещу икономическото забавяне

Снимка: БТА

596 ~ 1 мин. четене
Безработицата в Германия се е увеличила през юли, но по-малко от предварително очакваното, показват статистическите данни за най-голямата европейска икономика. Според анализатори резултатът показва, че пазарът на труда остава относително имунизиран срещу забавянето, което засега се води от производствения сектор.

Данните от Федералното бюро по труда показват, че броят на хората без работа е нараснал само с 1000 до 2.23 млн. души. Осреднените очаквания на икономистите, анкетирани от Reuters, бяха са покачване с 2000 души.

Коефициентът на безработица се запазва стабилен на 5% - малко над рекордно ниското ниво от 4.9%, достигнато по-рано тази година.

„Безработицата и недостигът на работа се увеличиха през юли, главно поради началото на лятната ваканция“, казва Даниел Терзенбах, висш служител в Бюрото по труда, цитиран от Reuters. „Търсенето на нови служители от страна на компаниите намалява леко, но заетостта продължава да се увеличава, макар и не толкова динамично, колкото доскоро“, добавя Терзенбах.
Подкрепи Economic.bg