Пазарите не очакват резки движения от ОПЕК

Брентът отново се смъкна под 80 долара за барел

Пазарите не очакват резки движения от ОПЕК
104 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Котировките на петрола записаха първи спад от три дни, отразявайки пазарните очаквания Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да не предприеме резки промени в добиваните количества на срещата си в четвъртък във Виена.

Източници на Bloomberg посочват, че е постигната предварителна договорка три страни – Ирак, Иран и Либия да не съкращават добивите си, независимо дали подобно решение ще вземат останалите. Петролният министър на Саудитска Арабия Али Ал-Наими заяви в навечерието на срещата, че не очаква тежки разговори и решения в отговор на понижаващите се цени на „черното злато“. Той изрази спокойствие, подчертавайки, че това далеч не е първата ситуация, когато търсенето изпреварва предлагането на суровината.

Трите страни вероятно ще бъдат отделени от бъдещите мерки на организацията, тъй като се счита, че те и в момента добиват значително по-малко от възможностите си. Продукцията им е около 7 млн. барела дневно общо, при максимални стойности достигнати през 70-те години от 10 млн. барела. Въпреки това , делът им е значителен и те в момента добиват дневно над една четвърт от общото количеството за ОПЕК.

Ирак, вторият най-голям производител в рамките на организацията, планира да удвои добивът до 6 млн. барела дневно до 2017 г. Иран и Либия също постепенно възстановяват сектора си, след като през последните години бяха сред основните притеснения за пазарите.

Настроенията на търговците бяха подкрепени и от руския енергиен министър Александър Новак, кой определи като малки шансовете ОПЕК да намали производството. В допълнение на това, той заяви, че Русия също не е взела подобно решение.

Бившият петролен министър на Катар Абдула Ал Атия оцени наскоро свръхпроизводството на петрол на 2 млн. барела дневно в глобален мащаб. Според него е отминало времето, когато ОПЕК е взимала единодушни и равносилни за всички страни решения.

Около 16 ч. местно време в Ню Йорк Брентът и Тексаският лек суров петрол с доставка през януари поевтиняха с по около 1% и отново потънаха под границата от 80 долара за барел – съответно 79,55 и 75,72 долара.

Подкрепи Economic.bg