Пазарите започнаха новия месец с оптимизъм

Днес инвеститорите ще насочат вниманието си към седмичния доклад за запасите на суров петрол в САЩ

Пазарите започнаха новия месец с оптимизъм

Снимка: БТА

Американският фондов пазар започна новата седмица и новия месец със сесия на умерени повишения. Настроенията на Wall Street останаха оптимистични, на фона на двата поредни месеца ръст за основните борсови индекси и продължаващото поетапно отваряне на щатската икономика. 

Причината повишенията да бъдат до известна степен ограничени продължи да бъде темата за отношенията между САЩ и Китай. Двете страни неколкократно се изявиха с нападки една срещу друга по редица въпроси, което породи опасения за осъществяването на първа фаза от търговското споразумение помежду им. 

В края на сесията индустриалният Dow Jones отчете скок от 91 пункта, докато S&P500 и NASDAQ приключиха търговия с ръстове от съответно 0.4% и 0.7%. В индивидуален план акциите, пряко облагодетелствани от покачване на икономическата активност, показаха най-добро представяне. Книжата на Carnival Corp., Norwegian Cruise Line и Royal Caribbean поскъпнаха с между 6 и 7%. Представителите на хотелиерския бранш също се отчетоха със силни резултати. Доброто представяне на фондовия пазар отслаби позицията на щатския долар, като най-силно срещу американската валута се представи паундът с ръст от 1.15% до ниво почти 1.25, сочи дневният бюлети на "Елана Трейдинг". 

В Европа настроенията сред инвеститорите също предразполагаха към инвестиции в по-рискови активи, въпреки че борсите в Австрия, Дания, Германия, Норвегия, Швеция и Швейцария останаха затворени заради национални празници. Паневропейският индекс Stoxx600 записа ръст от над 1%, докато френският САС и британският FTSE100 успяха да напреднат с по 1.43% и 1.48%.

Акцентите днес

Запаси от петрол – доклад API

Във вторник инвеститорите ще насочат вниманието си към седмичния доклад на института API за запасите на суров петрол в САЩ. Информацията ще бъде публикувана в 23:30 часа българско време и ще бъде очаквана с голям интерес, с оглед на изненадващото увеличение на запасите от петрол, регистрирани през изминалата седмица. Пазарът за суровини остава силно волатилен и чувствителен на неочаквани новини.

Инструменти на фокус

Starbucks – Дневна

Акцията на Starbucks се отдалечи значително от регистрираните през март дъна, но вече за втори път изпитва затруднение в преминаването над 200-дневната си подвижна средна. В допълнение индикаторът стохастик образува низходящо пресичане на границата на прекупена територия, което засилва мечите ни нагласи. Очакваме понижение до ниво от $70, като при негов пробив, вероятно ще последва период на засилени продажби.

GBP/USD – 8 часова

През изминалия месец валутната двойка записа много силно представяне, което доближи цената до тест на съпротивата при 200-периодната експоненциална средна, което можем да забележим, че вече два пъти ограничава поскъпването на паунда. При потвърждение за пробива вероятно ще станем свидетели на краткосрочно поскъпване до 1.26, но ако GBP/USD не успее да запази покупателния интерес е възможно да последва значителна корекция.

XAU/USD – 8 часова

Златото продължава своя възход, движейки се в границите на трендови канал. След отскачане от цена $1700 за тройунция, която съвпада с долната му граница, ценният метал се намира в момент на нова възходяща вълна. Смятаме, че покупка е удачна, като целта ще бъде достигане до нов локален максимум около $1775.

DAX – Дневна

След дъната, достигнати през месец март, немският индекс се движи уверено във възходящ тренд. Следващо препятствие за DAX очакваме да бъде съпротивата на 200-дневната ЕМА, която съвпада и с психологическите 12 000 пункта. За инвеститорите с вече отворени дълги позиции е желателно да приберат част от печалбите си, тъй като е възможно пробивът на съпротивата, ако има такъв, да отнеме време. 
Коментари: 0