Пазарът на индустриални имоти се връща към рекордната 2019 г.

Делът на свободните площи се очаква да расте

Пазарът на индустриални имоти се връща към рекордната 2019 г.

Снимка: Красимир Свраков

960 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Пазарът на логистични и складови площи поддържа стабилна активност през последните три месеца, воден от ръста на промишленото производство. Като цяло тенденциите го движат към рекордната 2019 г., сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

От него става ясно още, че търсенето като цяло е концентрирано в средно големи градски проекти, докато извънградските се усвояват по-бавно. През третото тримесечие свободните пространства са се увеличили до 4.3%, a прогнозата е, че делът на незаетите площи ще продължи да расте. 

В доклада се изтъква повишеното предлагане на нови имоти и засилената строителна активност. В периода януари-септември 2021 г. са завършени обекти с обща площ над 174 хил. кв.м, а нетното усвояване е със сходни стойности – над 165 хил. кв.м. Данните сериозно изпреварват нивата от 2020 г. и се доближават до тези през 2019 г., когато бе отчетена рекордна активност на индустриалния пазар.

Сред основните двигатели за растежа на сектора са компаниите за логистика, дистрибуция и куриерски услуги. Предвид пряката им обвързаност с доставките към крайни клиенти и заложените цели за оптимизация на разходи и ресурси, се задълбочава тенденцията към скъсяване на разстоянието и консолидация.

Търсенето се концентрира в средно големи градски логистични проекти, където има и по-малко свободни площи. Извънградските обекти се усвояват значително по-бавно, като там свободните площи са повече. Експертите очакват делът на незаетите пространства да расте през следващите тримесечия.

Тенденциите в София

Търговските вериги, дистрибутори и куриерските компании продължават да са най-активните на пазара като наематели или инвеститори в собствени обекти. Към края на 2021 г. проектите в етап на строителство в София надхвърлят 440 хил. кв.м, почти поравно разпределени между спекулативни проекти и такива за собствено ползване.

През последното тримесечие предлагането в столицата нарасна с 81 хил. кв.м, достигайки общ обем от почти над 1.5 млн. кв.м. Новият логистичен център на компания „Орбико България“, която е един от най-големите дистрибутори и е доставчик на логистични услуги на пазара, разполага с 31 хил. кв.м складови площи и 4000 кв. м. офиси.

Спекулативната част на пазара също расте с финализирането на два градски логистични проекта - Botevgradsko Logistics Park (29 хил. кв.м) и Logistics Park RGS-Фаза 3 (7 хил. кв.м).

Наемите

Наемите на първокласни площи леко се повишават през последното тримесечие. За средно големи проекти те достигат 4.3-4.5 евро/кв.м, докато складови бази с площ над 10 хил. кв.м се отдават за около 3.8-4 евро/кв.м. Доходността от първокласни индустриални имоти в София остава на стабилни нива около 8% на годишна база.

Европа

Индустриалният пазар продължава да е във фокуса на инвеститорите в Европа. За първото полугодие на 2021 г. транзакциите с такъв тип имоти на Стария континент са 26.5 млрд. евро, отчитайки 73% ръст спрямо средните нива за периода 2015-2019 г.Подкрепи Economic.bg