Пекин поиска от НАТО да спре с „теорията за китайската заплаха“

Фокусът на алианса започва да се променя

Пекин поиска от НАТО да спре с „теорията за китайската заплаха“

Снимка: Unsplash

640 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Китай призова НАТО да спре да преувеличава „теорията за китайската заплаха“, след като лидерите на групата определиха страната като носител на „системни предизвикателства“. В понеделник лидерите на НАТО заеха решителна позиция спрямо Пекин в комюнике на първата среща на върха на президента на САЩ Джо Байдън с алианса. 

Декларираните от Китай амбиции и напористо поведение представляват системни предизвикателства пред международния ред, основан на правила, и областите, свързани със сигурността на алианса“, казаха лидерите на НАТО. 

Новият президент на САЩ призова колегите си да се противопоставят на китайския авторитаризъм и нарастващата военна мощ, променяйки фокуса на алианса, създаден някога за защита на Европа от Съветския съюз по време на Студената война.

Изявлението на НАТО „клевети“ мирното развитие на Китай, погрешно преценява международната обстановка и напомня за „манталитета на Студената война“, се казва в официалния отговор на Китай. 

Няма да поставим „системно предизвикателство“ пред никого, но ако някой иска да ни постави „системно предизвикателство“, няма да останем безразлични.“ 

Изказванията идват, след като нациите от Г-7, които се срещнаха във Великобритания през уикенда, разкритикуваха Китай за погазването на правата на човека в региона Синцзян. Те призоваха още за запазването на висока степен на автономия на Хонконг и поискаха пълно разследване на произхода на коронавируса в страната. 

Посолството на Китай в Лондон заяви, че решително се противопоставя на споменаването на Синцзян, Хонконг и Тайван, което според него изопачава фактите и разкрива „зловещите намерения на няколко държави като САЩ“.

Фокусът върху Китай може да се счита за победа за президента Джо Байдън, за когото това бе първата среща на върха на НАТО в ролята му на държавен глава. Той пристигна на нея с намерение да обедини 30-членния съюз в отношението му към новите заплахи, като кибервойната и Китай, и към традиционните такива, като руските военни нахлувания в Източна Европа. 

Нарастващата военна мощ на Пекин също бе акцент в комюникето. „Китай бързо разширява своя ядрен арсенал с повече бойни глави и по-голям брой сложни системи за доставка, за да установи ядрена триада“, се казва в съобщението. 

Байдън заяви, че администрацията му ще застане „рамо до рамо“ с най-близките съюзници на САЩ, рязко откъсвайки се от политиката на своя предшественик, която премина под надслова „Америка на първо място“. Доналд Тръмп редовно атакува НАТО, поставяйки под въпрос както релевантността, така и ефективността на алианса от десетилетия. Наследникът му обаче е категоричен в убеждението си, че тази организация е крайъгълният камък на глобалната стабилност и решаващ играч в противодействието на променящите се заплахи. 

Китай не е наш противник, наш враг. Без Китай не можем да противодействаме на измененията на климата или да контролираме въоръжението, но без съмнение Китай е икономическо, политическо и военно предизвикателство“, заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Подкрепи Economic.bg