„Перките“ по „Граф Игнатиев“ може да бъдат сменени с метални колчета

Старите ще бъдат отстранени до месец и едновременно ще бъдат монтирани новите

„Перките“ по „Граф Игнатиев“ може да бъдат сменени с метални колчета
Каменните блокове, играещи роля на ограничители по столичната ул. "Граф Игнатиев" и станали известни като "перки на акули" заради формата си, може да бъдат сменени с метални колчета или с чугунени боларди (потъващи в земята защитни метални цилиндри). Това каза главният архитект на София Здравко Здравков пред БГНЕС.

„Ще търсим възможност за създаване на друг тип ограничители, които са свързани с историческото наследство на София. Проучваме възможни решения като чугунени боларди с височини 40 и 60 см. В момента, в който имам мостри, ще ги представя пред комисията по архитектура, за да се вземе окончателно решение“, заяви главният архитект и добави, че проектантът е предложил да се поставят кабъри от неръждаема стомана, които са доста ниски, около 5 см.

Предложенията за нови ограничители покрай трамвайното трасе ще бъдат представени следващата сряда по време на заседанието на комисията по архитектура на общинския съвет.

Здравков коментира, че имало и предложение да се сложат ниски ограничители, но според „Пътна полиция“ това не е добро решение, защото при сняг няма да се виждат и отново ще има опасност за пешеходците.

"Според закона за движение по пътищата има изискване да има физическо разграничаване на трамвайното трасе от пешеходната зона. Трамваят, освен че върви по трасе, има своя динамичен габарит. Той е 30 см от крайната проекция на трамвая. В тази зона не трябва да минават пешеходци. Трамваят има огледала, понякога той може и да се наклони и да стане инцидент. Водещият критерий при избора на тези ограничители ще бъде безопасността и да е ясно къде е трасето на пешеходците и трамвая“, каза Здравков.

Очаква се премахването на „перките“ да стане до края на месеца, като едновременно с това ще бъдат монтирани новите ограничители.

Въпросните ограничители бяха поставени по искане на „Пътна полиция“. Поводи за оплаквания от страна на гражданите бяха както "перките" по трасето на трамваите, така и криво наредени плочки, стърчащи кабели и тръби.

Трима души пострадаха от ограничителите на „Граф Игнатиев“, чийто ремонт продължава, и това наложи решението те отново да бъдат сменени.
Коментари: 0