Пет причини да посетите Есватини – страната, за която едва ли сте чували

Тя е рай за любителите на дивата природа

Пет причини да посетите Есватини – страната, за която едва ли сте чували

Снимка: Pixabay

5810 ~ 2 мин. четене

Есватини - или Свазиленд, както беше известна доскоро - днес празнува 50-годишнина от независимостта си.

Вижте поне 5 причини да посетите тази екзотична африканска държава.

Петдесетгодишнина

Тази година Свазиленд отбелязва двоен рожден ден: през 1968 г. тя постига своята независимост от Великобритания (на 6 септември), но също така е роден и крал Мсвати III, който през април тази година официално преименува своята страна на Кралство Есватини.

Макар кралят да живее охолно и да е обвиняван често заради крайната бедност, в която живее населението, той е доста популярен и обичан в страната си. Ако отидете, ще се убедите сами.

През април тази година той реши да прекръсти страната си на Есватини, което е оригиналното име отпреди колонизацията и означава „страна на свазите” на местен език.


Крал Мсвати Трети и съпругата му кралица Инкосикати със семейство Обама в Белия дом през 2014 г. – Снимка Wikipedia

Тук е раят


„Рай” е буквалният превод на Езулвини, живописната долина, която свързва прохладните планини на Есватини с прашните низини. Сега тя е туристическитя център на страната, с много хотели, голф игрища, топли минерални извори и занаятчийски пазари.

Фауната


В Есватини ще се насладите на различни екзотични птици, тук живеят поне 500 вида. Ще може да видите отблизо и носорози, слонове, антилопи.... различни представители на африканската фауна.

Скалите

Скалите в Есватини са еди от най-старите в света, като някои от тях датират отпреди 3,5 млрд. години. Най-забележителна е Сибебе. Многобройни пътеки се вият по голите склонове на най-голямата гранитна скала в света, близо извън столицата Мбабане.

Историята

На територията на кралство Свазиленд са открити предмети, сочещи за човешка дейност още от каменната ера. Праисторически рисунки върху скали, датиращи още от 25 000 пр. н. е.

Най-ранните обитатели на тази територия са ловците Койсан. По-късно те са заменени от племената на Банту по време на техните миграции. Има следи от земеделие и използване на желязо още през 4 век. Хората са говорели език, предшественик на днешните соту и нгуни. Управляващият и днес род Дламини се установява през 18 век.

Държавата на свазите е била обявена за английски протекторат през 1906 година. На 6 септември 1968 г. страната е провъзгласена отново за независима. В същия ден Мбабане е обявен за столица.


Централната банка в столицата Мбабане - Снимка Wikipedia

Подкрепи Economic.bg