Пет жеста, с които да внимаваме в чужбина

ОК не винаги е ОК

Пет жеста, с които да внимаваме в чужбина
Не всеки жест с ръце е универсален. И понякога, правейки това, което мислите, че е невинен жест в една страна, може да ви навлече сериозни проблеми някъде другаде.

Просто попитайте всеки пътник, който е вдигнал палец в Афганистан. Или някой, който е скръстил пръстите си във Виетнам или сигнализира "ОК" в Бразилия. Всички тези жестове имат обидни конотации в изброените държави.

Вижте пет жеста с ръце, които да избягвате в определени държави:

1. Знакът "V" означава мир или победаЗнакът "V", направен чрез вдигането на показалеца и средния пръст, първоначално е използван за сигнал за победа от съюзническите държави по време на Втората световна война. Анти-военните активисти по-късно го възприемат като символ на мира, а днес жестът е известен като "мирен знак".

Но когато обърнете пръстите навън, той става обиден в някои държави. В някои страни от Британската общност, включително Обединеното кралство, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия и Южна Африка, знакът V, обърнат навън, е неприличен жест, еквивалентен на това да покажете среден пръст.

2. Рокендрол, но не съвсемФеновете на хеви метъла са запознати с т. нар. "Знак на рогата" или "дяволски рога", направени чрез удължаване на показалеца и кутрето.

Но в много европейски и южноамерикански страни, включително Италия, Испания, Гърция, Бразилия, Аржентина и Колумбия, жестът има по-неприлично значение.

Там свикна да се подиграват по този начин на съпрузи, чиито съпруги са неверни. Т.е., правят ги рогоносци.


3. Къде ОК не е ОКДа изобразите кръг с палеца и показалеца е начин да сигнализирате "OK" в САЩ, а и в много други страни по света, включително България.

Но направете същия жест в Бразилия и вие давате еквивалента на средния пръст.

4. Не кръстосвайте пръсти във ВиетнамВ повечето култури кръстосването на пръстите означава, че се надявате на добър късмет. Или се предпазвате от лошото.

Но не и във Виетнам. Там се смята, че този жест наподобява женските гениталии и е равносилно на това да покажете среден пръст.

5. И никога не вдигайте палец в Близкия ИзтокЖестът с вдигнат нагоре палец е знак за одобрение в повечето страни.

Въпреки това в няколко държави в Западна Африка и Близкия изток, включително Иран, Ирак и Афганистан, жестът има конотацията на средния пръст.
Коментари: 0