Италия глоби Facebook с 10 млн. евро

Регулаторът е наложил две глоби, свързани с неправомерното използване на лични данни

Италия глоби Facebook с 10 млн. евро

Снимка: БТА

Италианският регулатор за защита на конкуренцията в петък глоби Facebook с две глоби, възлизащи на обща стойност 10 млн. евро (11.4 млн. долара), съобщават световните медии. Причината е, че социалната мрежа е използвала по неправомерен начин личните данни на потребителите за търговски цели, нарушавайки местните закони. 

Първата глоба е била издадена за това, че при регистрация на акаунт във Facebook компанията не е информирала хората, че техните данни ще бъдат събрани и използвани за търговска цел.  

Втората глоба се отнася до предоставянето на потребителски данни на трети страни (други сайтове или приложения), което се е случвало без изричното съгласие на човека. В пресинформация на регулатора се посочва, че сега Facebook се задължава да изпрати изявление до всички потребители. 

От компанията казват, че ще разгледат решението на регулатора, като посочват, че се надяват на съвместна работа за разрешаването на проблема. 

Новината за финансовата санкция идва в края на може би най-тежката година за компанията. Facebook влезе в 2018 г., носейки на плещите си неразрешени казуси, свързани с предполагаемата руска намеса в американските избори чрез фалшиви новини в социалната мрежа. Още преди края на зимата избухна скандалът с Cambridge Analytica и стана ясно, че по-рано са изтекли данните на десетки милиони потребители, използвани за таргетиране на политически послания.  

През септември пък стана ясно, че социалната платформа е станала жертва на най-голямата си хакерска атака. Тогава Facebook трябваше да реагира много бързо и да оповести пробива, за да не попадне под ударите на влезлия в сила Общ регламент за защита на лични данни (GDPR) в Европа.  
Коментари: 0