Петков и Василев биха разговаряли с ГЕРБ и ДПС, но при няколко условия

Новата политическа коалиция е отворена към преговори и с „Има такъв народ“

Петков и Василев биха разговаряли с ГЕРБ и ДПС, но при няколко условия

Снимка: Красимир Свраков

2519 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Коалиция „Продължаваме промяната“ би водила предварителни разговори по политики с ГЕРБ и ДПС, ако те се отрекат от корупционните си практики в миналото. Това заяви съпредседателят на новата формация Кирил Петков в интервю за БНР.

Бившият икономически министър от служебния кабинет посочи, че пред двете партии са поставени „тежки искания“, а именно – да се отрекат от огромните кражби, които са ставали под тяхно ръководство.

Да, ин – хаус поръчките бяха грешка и метод за отклоняване и кражба на парите на данъкоплатците. С ББР сгрешихме, че раздавахме огромни суми на наши хора. Не е правилно да строим язовирни стени без разрешения, само за да усвоим едни пари“, са нещата, които Петков и Василев ще искат да чуят от ГЕРБ.

По отношение на ДПС, Петков посочи, че партията трябва да се отрече от корупционните действия на Делян Пеевски, който бе посочен в списъка „Магнитски“ като корумпирано лице.

Те трябва да признаят, че Пеевски неслучайно е сложен в списъка, защото е бил част от най-корумпираната система в България. Трябва да кажат, че не могат да го подкрепят, но и да се отрекат от всичко, което е направил.“

Кирил Петков посочи, че по този начин формацията иска да вкара нов начин за правене на политика – чрез принципи и действия, а не през маркетинг.

Коалицията на Петков и Василев е отворена и към разговори с „Има такъв народ“, въпреки нападките, които партията на Слави Трифонов отправи към министъра на финансите Асен Василев. Съпредседателят на ИТН обвини Василев в кражба на интелектуална собственост и заяви, че „хора като Василев не трябва да бъдат допускани до политиката“. Само преди ден стана ясно, че Василев е завел дело за клевета срещу Йорданов.

„Не приемаме лично клеветите“, посочи Петков.

По отношение на БСП, според Петков, в партията има хора, с които биха разговаряли.

„Искаме с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ да установим принципи на бъдещо управление, колкото се може по-рано“, посочи Петков.

Според него разговорите, които партиите от 46-ия парламент водиха за формиране на кабинет, едва когато бяха оповестени окончателните резултати от изборите, са грешка. Те трябва да се случват на много по-ранен етап. Именно заради това коалицията е готова да разговаря с ДБ  и ИБГНИ преди изборите.

Петков коментира, че не са президентска партия, въпреки че подкрепят държавния глава Румен Радев заради свободата на действия, която им е предоставил докато са били част от служебния кабинет.

„Колкото повече се говори срещу нас, толкова по-сигурни сме, че вървим в правилната посока“, допълни Петков.

Подкрепи Economic.bg