Петков иска да работи с ДБ и Манолова, но не и да се явят заедно на избори

Бившият служебен министър е повече от смел в очакванията си и вярва, че прогнозният изборен резултат от 9% може да бъде умножен неколкократно

Петков иска да работи с ДБ и Манолова, но не и да се явят заедно на избори

Снимка: БТА

3566 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Бившият служебен министър на икономиката Кирил Петков е повече от смел в очакванията си за предстоящите избори на 14 ноември. По думите му общият им политически проект с Асен Василев може да привлече около една трета от вота. Двамата са отворени да работят с всички, стига да са почтени – според техните разбирания за това, и да гледат в една посока. Скептични са обаче към идеята за твърде широка коалиция, с която да се явят съвместно на изборите.

Преди броени дни социологическата агенция „Тренд“ прогнозира 9% подкрепа за Петков и Василев, които по това време все още нямаха дори партия-носител зад гърба си. „Това за мен е огромен процент“, каза Петков в интервю за NOVA. Според него 9% е много за идея без партия, листи и кампания и са функция единствено от впечатленията на хората за работата им с Василев.

Тези 9% спокойно може да бъдат умножени по три.“

Според Петков това може да се случи с хубава кампания и привличането на правилните хора на местно ниво. Думите му идват, след като проектът „Продължаваме промяната“ си гарантира партии-носители, чрез които да се яви на изборите. Вчера стана ясно, че има подписани две коалиционни споразумения – с „ВОЛТ" и със „Средна европейска класа“ (СЕК). 

Що се отнася до проявения интерес и от Христо Иванов, и от Мая Манолова, т.е. и от ляво, и от дясно, Петков реагира положително. Според него могат и трябва да работят заедно в бъдещия парламент, но не бива да се явяват заедно в коалиция на изборите, защото това може да отблъсне по-крайните в убежденията си избиратели.

„От дясно има хора, които никога няма да гласуват за Мая Манолова“, даде пример Петков. Според него нещата няма да станат с политически конструкции, а с пълна демокрация на избирателя. „Но с общи цели и координирано действие, обещано още преди изборите“, каза той.

Не вярвам в математическия сбор. Всички избиратели си имат техните преференции.“

Петков отново повтори целта за „121 депутата на почтеността“ и отхвърли критиката, че този подход е алиби за бъдещи противоречиви колаборации. 

Бившият икономически министър вижда хора с голям капацитет във всички партии, а „Продължаваме промяната“ като новия център. В ДБ открива партньор в съдебната реформа, в лицето на Мая Манолова – за проблемите на хората с уврежданията, например. Петков посочи Мика Зайкова и Ива Митева като хора от „Има такъв народ“, с които е работил добре и би го правил и в бъдеще.

Поведението на партията на Слави Трифонов той коментира така:

Трябва да преглътнат егото и да разберат сами не става. Тук трябва обединение под общи принципи. Не може да кажеш или аз, или никой.“

Подкрепи Economic.bg