ЕС подкрепи Франция в спора за подводниците

Висшите представители на Блока не разбират поведението на САЩ и обвиняват Байдън в продължаване на политиката на Тръмп

ЕС подкрепи Франция в спора за подводниците

Снимка: БТА

1832 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Външните министри на Европейския съюз изразиха подкрепа и солидарност с Франция в понеделник по време на среща в Ню Йорк. Те обсъждаха отмяната на поръчката на подводници на стойност 40 млрд. евро, която Австралия беше направила от Париж. В крайна сметка Канбера избра да подкрепи споразумение между САЩ и Великобритания.

Изказвайки се след заседанието при затворени врати в кулоарите на ежегодното събрание на ООН, върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел заяви, че „е необходимо повече сътрудничество, повече координация, по-малко фрагментация“, за да се постигне стабилен и мирен индо-тихоокеански регион, където Китай е голяма нарастваща сила.

Австралия заяви миналата седмица, че ще отмени поръчка за конвенционални подводници от Франция и вместо това ще построи най-малко осем подводници с ядрен двигател с американска и британска технология, след като сключи партньорство за сигурност с тези държави под името AUKUS.

Разбира се, бяхме изненадани от това съобщение“, каза Борел.

Решението разгневи Франция и в понеделник в Ню Йорк френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан обвини администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, че продължава практиките на неговия предшественик Доналд Тръмп за „едностранност, непредсказуемост, бруталност и незачитане на партньора“.

САЩ се опитаха да успокоят гнева на Франция, която е съюзник в НАТО. Френският президент Еманюел Макрон и Байдън трябва да говорят по телефона през следващите няколко дни.

Ние сме съюзници, говорим и не крием разработени различни стратегии. Ето защо има криза на доверието“, каза Льо Дриан. „Така че всичко това се нуждае от пояснения и обяснения. Може да отнеме време.“

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви в понеделник, че очаква Байдън „да потвърди ангажимента ни да работим с един от най-старите ни и най-близки партньори по редица предизвикателства, пред които е изправена световната общност“, когато говори с Макрон.

Не е ясно дали спорът ще има последици при следващия кръг от търговски преговори между ЕС и Австралия, насрочен за 12 октомври. Борел се срещна с австралийския външен министър Марис Пейн в понеделник в Ню Йорк.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че му е трудно да разбере хода на Австралия, Великобритания и САЩ.

Защо? Защото с новата администрация на Джо Байдън Америка се завръща? Това беше историческото послание, изпратено от тази нова администрация и сега имаме въпроси. Какво означава „Америка се завръща“? Америка отново ли е в Америка или някъде другаде? Ние не знаем“, каза Мишел пред репортери в Ню Йорк.

Ако Китай беше основният фокус на Вашингтон, тогава е „много странно“ САЩ да се обединят с Австралия и Великобритания, каза той, наричайки това решение, „отслабващо трансатлантическия съюз“.

Висши служители от САЩ и Европейския съюз трябва да се срещнат в Питсбърг, Пенсилвания, по-късно този месец за встъпителната среща на новосъздадения Съвет за търговия и технологии между САЩ и ЕС, но Мишел каза, че някои членове на ЕС настояват тя да бъде отложена.

Подкрепи Economic.bg