Копаенето на биткойни създава огромни проблеми

Потреблението на електроенергия и отделянето на парникови газове е само един от негативите на технологията

Копаенето на биткойни създава огромни проблеми

Снимка: Unsplash

992 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Всяка година копаенето на биткойни в световен мащаб произвежда толкова електронни отпадъци, колкото държави като Нидерландия, съобщава BBC, позовавайки се на проучване.

"Миньорите" всяка година произвеждат 30 700 тона електронни отпадъци, смятат Алекс де Фриз и Кристиан Стол, които са и автори на проучването. По-просто казано – една трансакция с биткойн генерира толкова електронни отпадъци, колкото изхвърлянето на боклука на два айфона, показва анализа.

Копачите печелят пари, като добиват нови биткойни, но машините консумират големи количества електроенергия. Проучването сочи, че това допринася за допълнително отделяне на парникови газове. Машините, използвани за копаенето на криптовалути, имат средна продължителност на живота от 1.2 години, което означава, че след този период се заменят с нови. Старите компоненти отиват на боклука. В резултат на това количеството произведени електронни отпадъци е сравнимо с отпадъците, генерирани от мобилни телефони, персонални компютри, принтери и телефони.

Търсене на ефективност

Тъй като електричеството е ключов разход за биткойн миньорите, те търсят все по-ефективни процесори. Такива са например специализираните компютърни чипове, известни като ASIC. Проблемът е, че те са специализирани само за копаене на криптовалути, а най-енергийно ефективни са най-новите модели. Това кара миньорите постоянно да ги заменят с по-нови и по-мощни, хвърляйки старите на боклука.

В световен мащаб малко над 17% от всички електронни отпадъци се рециклират. Броят обаче вероятно е по-малък в някои от страните, в които се намират повечето миньори и където няма регламент за рециклиране на подобни отпадъци.

Недостиг на чипове

Много индустрии се борят с глобалния недостиг на чипове. В допълнение към производството на големи количества електронни отпадъци, изследователите твърдят, че „бързото преминаване през милиони устройства за добив може да наруши глобалната верига на доставки на различни други електронни устройства“.

Те предполагат, че едно решение на проблема с електронните отпадъци би било биткойнът да промени начина, по който се копае. Учените предлагат да се разработи и използва по-ефективна и екологична изчислителна система.

Подкрепи Economic.bg