Петкова: Искаме България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа

Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани, остава интерконекторът Гърция–България

Петкова: Искаме България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа
Голяма част от транзита на природен газ през България е към Турция, но с реализацията на Турски поток южната ни съседка вече ще получава своите количества директно. Целта на нашата страна обаче е да остане незаобиколим фактор на европейската газова карта. Това стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова в ефира на Дарик радио. 

От транзита на природен газ, който България реализира – общо 17 млрд. куб. м. годишно – 14 млрд. куб. м. е транзитът за Турция, около 2 млрд. куб. м. е транзитът за Гърция и около 800 млн. куб. м. е транзитът за Македония. 

С реализацията на Турски поток обаче южната ни съседка вече ще получава директно своите количества. „Но ние искаме България да остане незаобиколим фактор на газовата карта на Европа и затова заедно с ЕК сме създали концепция за изграждане на газоразпределителен центъра на територията на страната”, коментира Петкова. Това предвижда изграждане на интерконекторите България - Гърция, България- Румъния, България – Сърбия, както и създаването на борса за търговия с природен газ. 

Близо 84% от Южния газов коридор вече са реализирани, като остава да се изгради интерконекторът Гърция–България. По думите ѝ  проектът се движи с много сериозни темпове и „през 2020 г. тази връзка трябва да бъде въведена в експлоатация”. 

Проектът е в основата на диверсификацията не само за нашата страна, но и за цяла Европа. Това прави ролята на България ключова, защото ще помогне за осигуряването на нови количества газ от Каспийския регион. 

„Това ще даде нов облик и ще разнообрази източниците на природен газ в нашата страна”, коментира Петкова, напомняйки, че капацитетът му е между 3 и 5 млрд. куб. м. гориво годишно. 

Коментари: 0