Петкова: Предизборен трик е да се говори за цената на тока

Енергийният министър каза, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация

Петкова: Предизборен трик е да се говори за цената на тока
572 ~ 2 мин. четене
Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока. Това каза на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод обвиненията на БСП, че исканото увеличение на цената на тока доказва, непрофесионалното управление на ГЕРБ в енергийната ни система.

По-рано днес народният представител от БСП Таско Ерменков заяви на пресконференция, че има искане на НЕК за повишаване на цената на тока с над 50%. „Това искане за пореден път показва, че правителството на ГЕРБ и "Обединените патриоти", начело с Министерството на енергетиката, което е принципал на НЕК, са в основата на непрофесионалното управление на енергийната ни система“, каза той.

БСП имат добро сътрудничество в енергийната комисия. „Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на електрическата енергия“, каза тя.

Енергийният министър посочи, че в заявлението, което НЕК, е направила няма увеличение с 50%. „Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно“, заяви тя. Заявлението на НЕК е публично оповестено на сайта им и там няма искане за рекордно поскъпване от 50%, поясни Петкова. По закон електрокомпанията е длъжна да представи всички разходи.

Тя обясни, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация (около 3% - бел.ред.), всичко друго е груба манипулация.

„На пресконференция господин Таско Ерменков засегна въпроси, свързани с некомпетентно отношение в областта на енергетиката. Затова искам да напомня какво беше състоянието на държавната енергетика в края на 2014 г., тогава всичко в сектора беше замряло“, посочи министър Петкова. „Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, подчерта тя.

Петкова е учудена, че БСП иска държавата отново да придобие активите на ЧЕЗ, след като стратегията за приватизация на електроразпределителните предприятия е разработена от правителството и приета от Народното събрание още през 2003 г. Тогава БСП участва в правителството.
Коментари: 0