Петкова: Преразглеждаме договора с \"Уестингхаус\"

Работи се по удължаването живота на настоящите ядрени мощности

Петкова: Преразглеждаме договора с \
160 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

В момента преразглеждаме акционерното споразумение с „Уестингхаус“ за изграждане на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ в неговата цялост, клауза по клауза. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на Международна конференция за ядрената енергетика, съобщиха от енергийното ведомство.

Споразумението беше подписано в последните дни на кабинета "Орешарски". То изтича на 31 март. „Това акционерно споразумение не е влязло в сила. То е подписано под условие и условието е, че то бъде потвърдено от следващото правителство“, посочи министър Петкова и добави: „В споразумението има договорен краен срок от 31 март. Ние продължаваме да водим разговори с нашите колеги от „Уестингхаус“ и се надявам скоро да имаме яснота“.

Тя заяви, че вече има създадена работна група, включваща експерти от АЕЦ „Козлодуй“, АЕЦ „Козлодуй Нови мощности“, БЕХ и „Уестингхаус“, които работят съвместно по това да се преразгледа „всяка една клауза от акционерното споразумение“.

„Един от приоритетите на нашето правителство е, ако бъде изградена такава нова ядрена мощност, това да бъде съобразено изцяло с икономическите интереси и да не се изискват държавни гаранции, да не бъде за сметка дълга или на дефицита на страната“, подчерта министърът на енергетиката.

Министър Петкова припомни, че правителството има свои изисквания към проекта. „Параметрите, които поставихме, се различават доста от тези в акционерното споразумение, подписано на 1 август 2014 г. Нашата молба е „Уестингхаус“ да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от него възможно най-дълго време“, каза тя.

„Това са нашите условия. Нашите партньори от „Уестингхаус“ са запознати с тях. Надявам се съвсем скоро да имаме техен отговор“, добави още енергийният министър.

Петкова посочи удължаването експлоатацията на пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй като водещ приоритет на кабинета в енергетиката. „Към момента програмата се изпълнява по график и ще бъде завършена в срок. Ние си даваме ясна сметка колко важен е проектът за запазване на ядрения потенциал на страната, а следователно – и за националната сигурност“, категорична бе Теменужка Петкова.

Коментари: 0