Петролът леко поскъпна, но облаците отново се сгъстяват

Анализаторите се притесняват от втора вълна на коронавируса, която може отново да блокира стопанския живот

Петролът леко поскъпна, но облаците отново се сгъстяват

Снимка: Pixabay

1084 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се повишиха днес заради свитите доставки на основните производители, пише Reuters. Рекордното повишаване на случаите на коронавирус в световен мащаб неминуемо ще засегне търсенето на гориво, което може да „замръзне“.

Сорт Брент се повиши с 0.2% в рамките на ранната азиатска сесия, до 42.22 долара за барел към 7.30 ч. българско време, докато американският лек суров петрол (WTI) се търгуваше за 39.93 долара за барел, или с 0.3% нагоре.

И двата договора се повишиха с около 9% миналата седмица.

„Според мен ще е трудно петролът да се движи по-високо към този момент, особено с нарастващата загриженост за новата вълна на заразяване“, коментира Хауи Ли, икономист от сингапурската банка OCBC.

В Съединените щати и Канада броят на експлоатационните инсталации за нефт и природен газ намаля рекордно миналата седмица, дори след като по-високите цени на петрола подтикнаха някои производители да започнат отново сондажите.

Групата ОПЕК+, състояща се от Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и техните съюзници, включително Русия, все още не е решила дали да удължи рекордното намаление на доставките от 9.7 млн. барела на ден за четвърти пореден месец през август.

Миналата седмица цените на петрола бяха подкрепени и от възстановяването на търсенето на гориво в световен мащаб след срива през април-май, когато то се срина заради блокадите на икономическата дейност, наложени от националните правителства.

Все пак Световната здравна организация (СЗО) отчете рекорден скок при случаите с установен коронавирус в глобален мащаб в неделя, като най-голямо увеличение се наблюдава в Северна и Южна Америка.

„Потенциалните икономически щети от нов кръг от мерки за противодействие на COVID-19 вероятно ще охлади ентусиазмът на инвеститорите“, заяви Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

Случаите на коронавирусни инфекции в някои части на света, като Пекин и втория по население щат в Австралия - Виктория, принудиха властите да наложат отново ограничения на движението, за да ограничат разпространението на вируса.

Подкрепи Economic.bg