Петролът поевтинява с над 1.5%

Двата основни сорта достигнаха най-ниското си ниво от седем седмици

Петролът поевтинява с над 1.5%

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Цените на петрола паднаха в четвъртък до най-ниското си ниво от седем седмици, предава Reuters. Търгуваната стойност на суровината се понижи с повече от долар на фона на притесненията от разпространението на китайския вирус, който може да се отрази негативно върху търсенето на нефт и да забави икономическото развитие на Китай. Заплахата новият вирус да придобие глобални размери напомня на епидемията от тежък остър респираторен синдром (ТОРС) отпреди близо 20 години.

Петролът сорт Брент поевтиня с 1.5% и към 10:35 ч. българско време се търгуваше за 61.83 долара за барел. Това е най-ниското ниво на нефта от 3 декември. Лекият суров американски петрол също поевтиня с 1.5% до 55.99 долара за барел. Това отново е най-ниската цена от началото на декември месец.

От новия коронавирус починаха вече 17 души. Вирусът започна да се разпространява по време на най-голямото пътуване на китайците около Лунната нова година. Най-много заразени от него има в град Ухан, намиращ се в Централен Китай с общо население от 11 млн. души. До момента има 600 потвърдени случая на заразяване с този вирус, включително и в САЩ.

В последните 24 часа Китай блокира града, като вече липсва всякакъв обществен транспорт до него. Целта е той да се постави под карантина и разпространението на вируса да се замрази.

„Очакваме шок в цените на петрола до около 5 долара на барел, ако кризата се задълбочи по подобие на епидемията ТОРС“, заявяват JPM Commodities Research.

Щатската централна банка запазва прогнозната си цена от 67 долара за барел за Брент в първата четвърт на 2020 г. и 64.50 долара за барел за остатъка от 2020 г.

Извън притесненията, че търсенето може да се свие при достигането на по-голям мащаб на новия вирус, предлагането остава обилно. Късно във вторник вечер Американският петролен институт обяви, че запасите от нефт са се увеличили с 1.6 млн. барела, противно на очакванията за намаление.

Бразилия също е произвела повече от 1 млрд. барела през 2019 г., което я прави първата южноамериканска страна, достигнала тази граница, заяви националният регулатор в сряда.

Междувременно Китай показа данни в четвъртък, че износът на бензин нараства с почти една трета през 2019 г. благодарение на новите отворени рафинерии.

Коментари: 0