Петролът поевтинява заради големите запаси в САЩ

За една седмица количествата са скочили с 4.2 млн. барела

Петролът поевтинява заради големите запаси в САЩ
Цените на петрола се понижиха по време на азиатската търговия в четвъртък, след като предварителните данни показаха, че запасите от суровината в САЩ са се увеличили през миналата седмица. Лондонският сорт Брент се търгуваше с 0.5% по-евтино до 53.78 долара за барел. Цената на тексаския WTI падна с 0.09% до 56.06 долара за баел.

Данните на Американския петролен институт показват, че запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 4.2 млн. барела между 19 и 23 декември. Анализаторите, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха спад от 1.4 млн. барел. Официалните дани на администрацията ще бъдат публикувани по-късно днес.

Бумът на шистовия добив в САЩ е основна заплаха пред Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), които доставят една трета от световното предлагане на нефт. Повече от две години членовете на картела се опитват да противодействат на американския неконвенционален добив. Първоначално това ставаше с увеличаването на добивите на държавите в ОПЕК, които се опитваха така да спечелят пазарен дял и да разчистят някои по-непроизводителни конкуренти в САЩ.

Като цяло тази стратегия не постигна желания ефект, тъй като въпреки ниската цена на суровината и по-високата себестойност на шистовия петрол, производителите в САЩ оцеляха.

Сега ОПЕК иска да опита друга стратегия – чрез договаряне с големите глобални производители на конвенционален петрол да свие добива, с което да вдигне цената на суровината. Петролните държави, сред които и Русия, са в огромна зависимост от продажбите на петрол. Бюджетите на тези държави зависят почти изцяло от суровините, а ниските цени отварят „дупки“ в балансите им.

От януари трябва да влезе споразумението между членовете на ОПЕК и големите производители извън картела, което да намали световния добив с около 2%. Надеждите на петролните държави е така да се получи дефицит на пазара и цените да тръгнат нагоре.
Коментари: 0