Петролът поскъпна в очакване на решението на ОПЕК

В четвъртък картелът ще се събере и ще реши за бъдещо орязване на добива

Петролът поскъпна в очакване на решението на ОПЕК
452 ~ 1 мин. четене

Цената на нефта върви нагоре в сряда, подкрепена от увереността на инвеститорите, че действията на ОПЕК ще доведат до намаляване на предлагането на пазара и съответно до повишаване на цените.

Фючърсите на лондонския сорт Брент се търгуваха в ранната европейска сесия с 0.6% по-скъпо до 54.5 долара за барел. Американският лек суров поскъпна с 0.5% до 51.7 долара за барел.

И двата вида нефт са поскъпнали с около 10% спрямо дъното, постигнато в началото на май. Тогава и двата сорта се задържаха под 50 долара за барел в продължение на една седмица. А причината бе първоначалната информация, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други големи производители извън картела, включително Русия, ще удължат орязването на добивите с още девет месеца до края на март 2018 г. В момента действа споразумение, което свива добива на нефт с 1.8 млн. барела дневно.

Държавите членки на ОПЕК трябва да вземат решение за удължаване на ограничението на 25 май. Това е първа точка от дневния ред на предстоящото заседание.

Анализатори на BMI Research смятат, че допълнителното ограничаване на добива ще балансира пазара само през тази година, но от 2018 г. отново ще има свръхпредлагане. “През следващия 5 и повече години нарастването на цената на петрола ще се намира в период на структурно забавяне, притисната от постоянното нарастване на запасите“, казват анализаторите на BMI.

Основна причина, поради която пазарът на петрол е презадоволен, е производството в САЩ. Към средата на 2016 г. там се добиваха средно по 9.3 млн. барела дневно.

Коментари: 0