Петролът продължава да поевтинява

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) регистрира най-ниското си равнище от май 2010 г. насам

Петролът продължава да поевтинява

Цените на суровия петрол продължават да падат стремглаво в понеделник, дни след срещата на ОПЕК, на която бе решено да не бъде намаляван таванът на производство.

Лекият суров петрол West Texas Intermediate (WTI) регистрира спад с близо 13 на сто до 65 щатски долара за барел. Равнището е най-ниското от май 2010 г. насам. Брентът пък падна под границата от 70 долара за барел, регистрирайки спад с над 12%.

Припомняме, че миналата седмица от ОПЕК запазиха производствения си план непроменен, разочаровайки инвеститорите, които се надяваха от бранша да намалят крайната продукция, с цел да се редуцира свръх предлагането и ограниченията, свързани с него, като и резкия спад на цените на петрола в световен мащаб.

Въпреки че поевтиняването на петрола е чудесно за потребителите, то може да се окаже сериозна пречка в американската икономика или най-малкото да се възприеме негативно от производителите на петрол, които са една от основните причини за ръста на американската заетост.

Междувременно индексът Stoxx Europe 600, както и компаниите, свързани с производството на горива, се понижиха с 3.5 процента и успяха да отбележат спад от 9.5 процента за седмицата.

Освен това инвеститорите оцениха и влиянието на занижените цени на енергията върху инфлацията в Еврозоната, която отбеляза понижение от 0.3 процента през ноември, според данни на Eurostat, които бяха обявени в петък.

Коментари: 0