Петролът скочи преди срещата на ОПЕК

Златото прекъсна негативната серия от последните дни

Петролът скочи преди срещата на ОПЕК
3737 ~ 2 мин. четене

Доларът продължи със силното си представяне по време на вчерашната търговия след по-силните от очакваното данни за продажбите на дребно в САЩ. За октомври те са се увеличили с 0.8 на сто като предварителните прогнози бяха за ръст от 0.6%.

В свое изявление по-рано президента на Фед за Бостън Ерик Розенгрен заяви, че няма значителни негативни икономически новини в рамките на следващия месец, които биха могли да попречат на затягането на паричната политика, така че вдигането на лихвите е възможно. Той също така каза, че би предпочел вдигането на лихвените нива да бъде постепенно.

Двойката USD/JPY продължава с движението си над 200- дневната пълзяща средна. Основна съпротива е нивото около 110 йени. В същото време доходността по 10- годишните американски облигации достигна 2.20%.

Възходящото движение при USD/CHF все още е в ход, след като преди изборите в САЩ двойката бе подложена на силни разпродажби. Трайно задържане над 1.0000 би дало възможност за движение нагоре към 1.02.

Канадският долар успя да се възползва от ралито при петрола и затвори под 1.3500. Първата сериозна подкрепа е далеч на 1.3100. При постигане на споразумение от ОПЕК, можем да видим силно представяне за канадската валута.

Предстоящи събития за деня:

10.00 САЩ – Изявление на Джеймс Булард – президент на Фед за Сейнт Луис

11.30 Великобритания – Равнище на безработица

15.30 САЩ – Индекс на производствените цени

16.15 САЩ – Индустриално производство

17.30 САЩ – Петролни запаси

Понижение в доходността по облигациите

Доходността по 10- годишните италиански облигации се понижи до под 2%. В същото време доходността по 10- годишните американски дългови книжа спадна за първи път след президентските избори, достигайки 2.21%. Причина за това бяха агресивните коментари от страна на председателя на Фед за Бостън Ерик Розенгрен. Към момента очакваната вероятност Федералния резерв да повиши лихвените нива през декември се оценява на 94%. По отношение на повишенията през 2017 от Фед са все още предпазливи в коментарите си.

Златото прекъсна негативната серия от последните дни

Златото успя да прекъсне негативното си представяне от последните дни, след като поскъпна до над 1220 долара, намирайки нова подкрепа. Така благородният метал сложи край на най-слабото 3- дневно представяне за последната година. Първата съпротива сега е нивото около 1250 долара за тройунция.

Петролът скочи с 4% по време на вчерашната търговия, достигайки 45.60 долара за барел. Саудитска Арабия и другите членки на ОПЕК имат среща в Доха тази седмица преди годишната конференция. Надеждите са за постигане на сделка в края на месеца на срещата, която ще се проведе във Виена.

Ръст за пазарите от двете страни на океана

Силното представяне при акциите на технологичните компании тласна Nasdaq към повишение. Технологичният индекс бе и най-силно представилия се измежду водещите американски индекси, след като приключи търговията с ръст от 1.1 на сто. S&P 500 поскъпна с 0.8%, а Dow Jones нарасна с 0.3 на сто.

Акциите на италианската банка Monte De Paschi, която е една от най-проблемните банки в Европа, спаднаха с 10%, след като от финансовата институция обявиха намерението си за замяна на дълг срещу акции.

Подкрепи Economic.bg