Петролът в очакване на по-добри времена

Нефтените компании ще излязат от скъпоструващите проекти в името на оцеляването

Петролът в очакване на по-добри времена

Снимка: Антон Ковачев

156 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

"Лукойл" не планира да увеличи производството на петрол през 2016 г. поради ниските цени на суровината, заяви заместник-председателят на компанията Леонид Федун. Той е скептичен относно перспективите за чуждестранни проекти в сегашната ситуация. При поддържането на ниските цени на пазара на петрол скоро ще започне дефицит на производството, очаква мениджърът.

През 2015 г. компанията е произвела около 100 милиона тона нефт. Според него, практиката на всяка цена да се запълни пазара с евтин петрол не е правилна,  по-добре е да се продаде шест месеца по-късно за два пъти по-скъпа.

За да направят това, руските компании имат резерв за безопасност, те не са обременени от задължения и финансови ангажименти, увери заместник-председателят на "Лукойл". Необходимо е да се произведе количество петрол, което да не оказва натиск върху пазара, подчерта той.

"Лукойл" продължава да участва в редица големи проекти в чужбина, включително в Ирак и Узбекистан, но сега това е трудно. В Ирак, компанията се готви да намали производството като решението е пропорционално на други петролни компании в страната, каза той. В ирански проекти ЛУКОЙЛ не е готов да участва заради страховете от повторно налагане на санкции срещу страната, добави Федун.

Чуждестранните петролни и газови проекти са нерентабилни за руските петролни компании при настоящите цени, техните перспективите на пазара в момента "никой не разбира", каза Федун. "Ако в Русия ни помага девалвацията, то в чужбина при $ 30 за барел, да издържиш на тежките инвестиционни задължения е трудно”.

Най-вероятно, петролните компании ще излязат от скъпоструващите проекти по целия свят в името на оцеляването, прогнозира заместник-председателят на "Лукойл".

Според ръководителя на Руската федерация трябва да работим заедно с ОПЕК, за да се намали предлагането на пазара и да се запази паричния поток. Тази година се очаква лек спад на производството в Русия.

Добивът на петрол в голямата част от света при цена под 30 долара за барел не е рентабилен, и ако стойността поддържа тези нива по-дълго време, то ще възникне дефицит на нефта и ще има силен отскок на производството” – казва още Федун. 

Подкрепи Economic.bg