Петролът завършва най-успешния си месец някога, но това едва ли е за празнуване

Скокът на цените следва най-резкия им спад някога

Петролът завършва най-успешния си месец някога, но това едва ли е за празнуване

Снимка: Pixabay

928 ~ 3 мин. четене

Петролът бе подложен на напрежение в петък - последния ден за търговия този месец, но все още е напът да завърши най-успешния месец в историята си, като засилването на търсенето и рекордното намаляване на доставките от ОПЕК+ повишиха цените на „черното злато“. Петролният бенчмарк на САЩ WTI е близо до завършек на месец май с печалба от 74%. За сравнение най-добрият месец на WTI досега бе през септември 1990 г., когато лекият тексаски петрол поскъпна с 44.6%, припомня CNBC.

Все пак експертите бързат да отбележат, че скокът на цените следва най-резкия спад някога и че петролът все още има дълъг път преди да възвърне старите си върхове. С други думи WTI за 33 долара едва ли е нещо за празнуване.

„Това със сигурност не се чувства като най-добрия месец за петрола. Цена на WTI за около 30 долара явно е по-добра от тези, които видяхме през април, но това не е достатъчно, за да върнем по-голямата част от производството обратно на линия“, коментира Реджина Мейър, главен експерт на KPMG.

През април, когато милиарди хора по света бяха подложени под някаква форма на блокада в опит да бъде овладяно разпространението на Covid-19, търсенето на петрол падна рязко, което доведе до намаляване на цените. За първи път в историята фючърсите на WTI паднаха в отрицателна територия. Част от този ход се дължеше на предстоящото изтичане на срока на договора, но той отразяваше и истинския факт, че никой не искаше да поеме физическата доставка на суровината, докато търсенето не се възстанови.

Оттогава ситуацията започна да се подобрява. Данните, публикувани от Американската администрация за енергийна информация, показват, че за миналата седмица търсенето на бензин расте до 7.3 млн. барела на ден, което е подобрение, но все още е далеч под обема от същия период през 2019 г. Складирането на запаси в основната точка за доставки на WTI - Къшинг, Оклахома - намалява с 3.4 млн. барела, а капацитетът на рафинерията нарасна от 69 на 71%. Общо запасите обаче се увеличават със 7.9 млн. барела, докато икономистите очакваха нещо далеч по-различно - спад от 1.3 млн. барела.

От другата страна на уравнението стоят производителите, които намалиха обема на продукцията си с рекордни темпове, след като спада в цените направи операциите им неефективни. Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници - ОПЕК+, се споразумяха за най-стръмното съкращение на производството в историята по време на извънредна и продължила няколко дни среща. В началото на май пък Саудитска Арабия обяви, че доброволно ще намали добивите си с още 1 млн. барела на ден, а Кувейт и ОАЕ бяха сред останалите членове на картела, които последваха примера на кралството.

В САЩ производството е намаляло до 11.4 млн. барела на ден, с 1.9 млн. барела на ден под рекордните за месец март 13.1 млн. Норвегия и Канада са сред останалите държави, които доброволно намалиха обема на продукцията си.

По план производствените съкращения на ОПЕК+ трябва да започнат да намаляват от 1 юни и се очаква групата да реши дали да удължи периода на дълбоките съкращения на срещата си на 9 - 10 юни.

Съмненията относно това дали по-дълбоките съкращения ще бъдат удължени понижиха леко цените на „черното злато“, като WTI бе дори напът да прекрати серията си от четири поредни седмици на ръст.

Разбира се, рекордния темп на ръст на цената на петрола се дължи на факта, че след като цената падне до толкова ниски нива (под 20 долара за барел), по-малкото ценово движение представлява много по-голям процент на движение. WTI все още е 50% под най-високия си връх тази година от началото на януари.

„Пазарът е по-позитивен от тези, които са в производството. Смятам, че е рано за нивото на оптимизъм, което виждаме на пазара, и дори е леко необяснимо. Не мисля, че търсенето е ключовият двигател на оптимизма“, коментира още Мейър.

Все пак някои икономисти са по-позитивни относно перспективите на петрола. В скорошна бележка за клиентите си Morgan Stanley заяви, че ръстът на цените може да продължи и през следващите месеци, като същевременно признава, че много неизвестни остават на пазара.

Коментари: 0